• 2017.12.08.

Román motívumokkal mázolták le a Rákóczi-lépcsőt Marosvásárhelyen

Román motívumokkal mázolták le a Rákóczi-lépcsőt Marosvásárhelyen

Román motívumokkal mázolták le a Rákóczi-lépcsőt Marosvásárhelyen 150 150 Patrióták

A székely fővárosban áll egy 1902-ben, Dr. Bernády György polgármestersége idején épült, műemléki védelem alatt álló lépcső, amelyet a román városvezetés engedélyével a helyi művészeti iskola román diákjai román népi motívumokkal festettek le. A szervezők azt állították, a festéket az első eső lemossa majd – ennek ellenére makacsul tartja magát Marosvásárhely történelmi belvárosában a lakosságot is megosztó „műalkotás.” A helyi magyar honpolgároknak sem vízzel, sem acetonnal nem sikerült lemosniuk a műemlékvédelem állítólagos engedélyével mázolt havasalföldi motívumokat.

Helybéli támogatóink tájékoztatták egyesületünket erről a szomorú eseményről. Mégsem vagyunk meglepve, ugyanis Erdély már hosszabb ideje a vizuális térhódítás színtere. Úgy látszik, a „hagymakupolás honfoglalás” után egy újabb eszközét láthatjuk annak, miként lehet városaink történelmi tereit meghamisítani. A civilek 2014. július 6-án este „villámcsődületet” (be nem jelentett gyűlést) tartottak, amely során a Rákóczi-lépcső helyreállítását követelték.

A Rákóczi-lépcső Soós Pál építőmester munkája, 70 lépcsőfoka a Szentgyörgy utcát a Várral köti össze. Elnevezése annak állít emléket, hogy 1707. április 5-én II. Rákóczi Ferencet Marosvásárhelyen iktatták be Erdély fejedelmévé. A Magyar Patrióták Közössége ezúton is egyetértéséről és erkölcsi támogatásáról biztosítja azokat a marosvásárhelyieket, akik aggódnak a városban zajló kétes építészeti beruházások miatt. A város régi épületei rossz állapotban vannak, 2011-ben a román városvezetés a szebb napokat is megélt fogadó, a Súrlott Grádics és két másik, Kós Károly tervezte épület lebontásának kilátásba helyezésével borzolta a kedélyeket.

Etnikai viszonyok a székely fővárosban

1910-ben Marosvásárhely 25 ezer lakosának 89%-a magyar, 7%-a román és 2%-a német volt. A Ceauşescu-féle erőltetett iparosítás idején a városi üzemekben elsősorban Kárpátokon túli románokat alkalmaztak. Ennek következtében az 1960-as években még mindig 70%-ban magyar városban a 2002-es népszámlálás idejére a betelepített románok kerültek többségbe. Legutóbb (2011) 128 ezer lakosából 57 ezren magyarnak (45%), 66 ezren románnak (52%) vallották magukat.

Magyar Patrióták Közössége © 2014. július 7.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.