• 2019.01.22.

Egymillió forint a kárpátaljai Salánk jövőjéért

Egymillió forint a kárpátaljai Salánk jövőjéért

Egymillió forint a kárpátaljai Salánk jövőjéért 1000 667 Patrióták

Kanadai magyar szervezetek segítségével összesen egymillió forintot gyűjtött össze a Magyar Patrióták Közössége a kárpátaljai Salánk Ifjúsági Házának javára. Az adományt január 11-én ünnepélyes keretek között nyújtotta át egyesületünk küldöttsége Balogh Attila református lelkipásztornak a Nagyszőlőshöz közeli településen. Az átadón Grezsa István Kárpátaljáért felelős miniszteri biztos és Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul is jelen volt.

Az ifjúsági ház Salánk főutcáján
Az ifjúsági ház Salánk főutcáján

Délután három órakor imahét alkalmából találkoztak a salánki reformátusok – fiatalok és idősek – az Ifjúsági Házban. A középkori eredetű templom felújítása miatt egy ideje ebben a fejlesztésre szoruló épületben tartják az istentiszteleti alkalmakat is. Balogh Attila lelkipásztor az imanap résztvevői előtt felidézte: a szovjet időkben az épületet államosították, ukrán iskolát hoztak létre benne, de mostantól minden porcikájában a magyar identitást fogja szolgálni.

A közös imádságot követően Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos megköszönte a Patriótáknak, hogy a decemberi jótékonysági gyűjtést megrendezték. Nagy dolog, hogy ilyen fiatal emberek a saját idejüket nem kímélve gondoltak másikra, és gyűjtést rendeztek – jelentette ki a miniszteri biztos. A salánki magyar jövő megerősítése érdekében létrejött nemzeti összefogásra utalva elmondta: „Ahhoz, hogy megmaradhassunk magyaroknak, nem szabad egyetlen szállásterületet sem feladni.”

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke elmondta: „Mivel a kárpátaljai magyarság jelenleg a leghányatottabb sorsú nemzetrészünk, elhatároztuk, hogy a mi szerény eszközeinkkel hozzájárulunk a kárpátaljai magyarság megmaradásához.” A Patrióták vezetője kiemelte, hogy az egyesület 2018-ban két jótékonysági esttel is segítette Kárpátalját: tavasszal a korláthelmeci magyar óvodáért gyűjtöttek adományokat. „Látva azt, hogy a kárpátaljai magyarokra nehezedő nyomás fokozódik, egy újabb jótékonysági estet rendeztünk tavaly december 6-án Budapesten, a Duna Palotában a Salánki Református Ifjúsági Ház felújításának támogatására”- fejtette ki, majd az egyesület nevében Grezsa István miniszteri biztossal közösen átadták a Patrióták ajándékát jelképező adománytáblát Balogh Attila lelkipásztornak.

Kép: Hegedűs Csilla / Kárpátaljai Igaz Szó
Kép: Hegedűs Csilla / Kárpátaljai Igaz Szó

Az istentiszteleten részt vett Szilágyi Mátyás, a beregszászi magyar főkonzul, aki beszédében áttekintést adott a kárpátaljai helyzetről és a magyar állam által eddig megtett intézkedésekről. A főkonzul reményének adott hangot, hogy a közelgő ukrán elnökválasztást követően a kiélezetté vált ukrán-magyar kapcsolatok újra normalizálódni fognak. Szilágyi Mátyás emlékeztetett: idén Rákóczi-emlékév van, ami nagy lehetőség a település számára, mivel a fejedelem utolsó országgyűlését éppen Salánkon tartotta.

Végül Aljohin Viktor, Salánk polgármestere megköszönte az anyaország figyelmét és féltő gondoskodását, mellyel a kárpátaljai magyarokhoz viszonyul. A község első embere felidézte a budapesti jótékonysági estet: decemberben még nem tudták, hogy vajon lesz-e békés karácsony Kárpátalján. Szerencsére békében teltek az ünnepek, ami reményt ad az új esztendőre nézve is.

Az istentiszteletet követően a lelkipásztor kérésére a megjelentek átvonultak az Ifjúsági Ház helytörténeti gyűjteménynek otthont adó emlékszobájába, ahol a Salánki Református Egyházközség és a Magyar Patrióták Közössége képviselői ünnepélyesen aláírták a szerződést, amely értelmében az egyesület egymillió forinttal járul hozzá a salánki Ifjúsági Ház fejlesztéséhez. Az adománygyűjtés átütő sikeréhez az is hozzájárult, hogy a kezdeményezéshez csatlakozott Kanadából a Vancouver-szigeti Victoriai Magyar Társaskör és a Nanaimói Magyar Kulturális Egyesület.

Az emlékszobában mindenki meggyőződhetett arról, hogy Salánkon már megkezdődött az értékőrző munka a régmúlt fennmaradt használati és népművészeti tárgyainak összegyűjtése és bemutatása érdekében.

A hivatalos adományátadót követően salánki barátaink a közeli parókián gazdag vacsorával, helyi étkekkel vendégelték meg a Patrióták küldöttségét. A Patrióták által meghirdetett összefogás célja a bajbajutott nemzettestvérek segítésén túl annak bizonyítása volt, hogy mindnyájan egy nemzet tagjai vagyunk. A Magyar Patrióták Közössége ezért indította útjára 2015-ben a Nemzeti Összetartozás Programot, amit ebben a szellemben fogunk folytatni 2019-ben is.

Csoportkép az ifjúsági ház udvarán
Csoportkép az ifjúsági ház udvarán

Magyar Patrióták Közössége © 2019. január 20.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.