November negyedikére emlékeztünk

November negyedikére emlékeztünk 2560 1707 Patrióták

November negyedikére emlékeztünk

A magyar orvos hősi halottak emlékművénél koszorúztunk idén november negyedikén az 1956-os forradalom hőseinek emlékére a Nemzeti Fórum Egyesület megemlékezésén.

A bensőséges megemlékezésnek helyet adó szobor, amelyet 1942-ben emelték a háborúkban szolgálatot teljesítő, hősi halált halt katonaorvosok és -ápolók tiszteletére, napjainkban már az ’56-os megemlékezések sorában is jelentős helyszínnek számít.

A rendezvény főszónoka, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke Szentkirályi Klára tragédiáján keresztül idézte fel a 65 évvel ezelőtti eseményeket. Szentkirályi Klára önkéntes vöröskeresztes ápolónőként nem messze ettől az emlékműtől, a Corvin mozi környékén kapott célirányos, halálos lövést, miközben elsősegélyt nyújtott a sebesülteknek. Mindössze húsz éves volt, az ellenség valósággal vadászott a vöröskereszt ápolóira. Egy barbár megszálló golyója ölte meg ezt az ártatlan lelket, aki előző nap talán éppen egy orosz katona sebeit is ellátta hivatásának megfelelően…

A beszédek után a koszorúzás következett, egyesületünk koszorúját Hetzmann Róbert elnök helyezte el. Végül a meghívott vendégek és a hagyományőrzők elhelyezték a megemlékezés virágait és mécseseit. A rendezvényt a korábbi évek hagyományainak megfelelően a Magyar takarodó kürtdallama zárta.

Gloria victis! Dicsőség a hősöknek!

Patrióták © 2021.11.05.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.