Megemlékezés két patrióta hős kopjafájánál

Megemlékezés két patrióta hős kopjafájánál 2560 1707 Patrióták

Megemlékezés két patrióta hős kopjafájánál

Egyesületünkben hagyomány, hogy halottak napja tájékán felkeressük a temetőkben azoknak a hősöknek a kopjafáit, akiknek a Patrióták állítottak emléket. Idén is elhelyeztük koszorúinkat az 1944-ben hősi halált halt Egán Iván Pál és a kommunista önkényuralom által 1959-ben kivégzett Kristóf László tiszteletére.

Egán Iván Pál és Kristóf László történetében közös, hogy mindketten hősök voltak, akiket az utókor méltatlanul elfeledett, mindketten a hazának szentelték életüket és mindkettőnek a halálát a bolsevizmus okozta. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is meglátogattuk jelképes síremlékeiket, és elhelyeztük az emlékezés koszorúit.

2021. november 2-án elsőként Egán Iván Pál üllői kopjafánál róttuk le kegyeletünket. Egán Ede, az orvul meggyilkolt kárpátaljai kormánybiztos unokája 1944-ben a bevonuló szovjet csapatok elleni harcban halt hősi halált Üllő mellett, mindössze 17 évesen. Élete amilyen rövid, olyannyira gazdag is volt egyben, minden tettét az önfeláldozó hazaszeretet motiválta. Egán Iván Pál hadapród társaival együtt megszökött, hogy önkéntesként Budapest védelmében segédkezzen – ekkor érte a halálos lövés. Üllőn 2019-ig semmi emlékeztetett önfeláldozó tettére, amikor is a Patrióták a helyi temetőben kopjafát avatott a tiszteletére. Az egykori hadapród életéről bővebben itt olvashat: https://patriotak.hu/egan-ivan-pal-kopjafa/

Üllő után Verőce temetője következett: az ’56 utáni megtorlás idején koholt vádak alapján halálra ítélt Kristóf Lászlónak 2017-ben állítottunk kopjafát szülőhelyén, mivel holtteste jeltelen tömegsírban nyugszik. Bár 1956-ban a szabadságharcosokat élelmiszerrel és ezernyi apróbb dologgal segítette, nem ötvenhatos tevékenysége miatt szemelték ki áldozatnak: a volt csendőrnyomozó törzsőrmestert 1959-ben végezték ki a közismert illegális kommunista, Ságvári Endre letartóztatásában való közreműködése miatt. 1944-ben a körözött Ságvári megadást színlelve elővette revolverét és tüzelni kezdett. A csendőrök által viszonzott tűzharcban többen megsérültek, Ságvári Endre halálos sebet kapott. Kristóf László a 301-es parcellában minden végtisztesség nélkül elföldelt áldozatok egyike. Mivel földi maradványai nem azonosíthatók, jelképes sírhelyet állítottunk neki a verőcei temetőben. 2017 óta minden évben ellátogatunk kopjafájához. Kristóf Lászlóról bővebben itt olvashat: https://patriotak.hu/kristof-laszlo-kopjafaallitas/

A két elfeledett-elfeledtetett patrióta hős történetét egyesületünk újra vissza a köztudatba, emlékeztetve az utókort azokra az elődökre, akik a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért.

Patrióták © 2021.11.04.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.