A nándorfehérvári diadal és a végvári harcosok

A nándorfehérvári diadal és a végvári harcosok 1920 1080 Patrióták
Ősök és hősök produkció

A nándorfehérvári diadal és a végvári harcosok

1456-ban, amikor az Oszmán Birodalom hódítása a keresztény Európát létében veszélyeztette, Magyarország ismét felállt a világtörténelem nagyszínpadára: a déli határon lévő magyar városnál, Nándorfehérvárnál (ma: Belgrád) elérkezett a főpróbája annak a déli végvárrendszernek, melyet hosszú ideje erődítettek királyaink.

Az Ősök és Hősök produkció kisfilmjében látványos akciójeleneteken elevenedik meg a döntő pillanat, amikor Hunyadi és katonái a legreménytelenebb helyzetben tudtak fordítani, mégpedig egy csodának tulajdonított hadiszerencsének köszönhetően.

Amikor Kapisztrán János jobbágyok ezreivel megindult, a szultán végzetes hibát vétve őrizetlenül hagyta a török ágyúkat. Hunyadi ezt látva kirontott lovagjaival a várból, és az oszmánok ellen fordították az ágyúkat. Az ellenség felszerelését hátrahagyva menekült, és a nándorfehérvári diadalt követően szultáni sereg 70 évig nem merészkedett Magyarország földjére, ami lehetővé tette Mátyás király reneszánsz királyságát.

Hunyadi és Kapisztrán nagy győzelmének emlékére vezette be az egyház Krisztus színeváltozásának ünnepét, és a keresztény templomok harangjai azóta is a magyarok győzelmét hirdetik minden délben.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.