Becsempésztük a nemzeti hagyományokat a téli fesztiválokra

Becsempésztük a nemzeti hagyományokat a téli fesztiválokra 1600 1200 Patrióták
Ősök és Hősök

Becsempésztük a nemzeti hagyományokat a téli fesztiválokra

Nagykőrösön, a Frigyes-napi Vásáron zárult az Ősök és Hősök hagyományőrző-ismeretterjesztő produkció második évadja. Az öt korszakot bemutató hagyományőrző programsorozat legnagyobb sikere a Fonyódi Kolbászfesztiválon volt, a téli Balaton legnagyobb és legnépszerűbb gasztroprogramját ugyanis tízezernél is többen keresték fel.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult hagyományőrző produkció utolsó állomása Nagykőrös volt, ahol a Frigyes-napi Vásár programját színesítették a hagyományőrző bemutatók és az ismeretterjesztő kisfilmek. A forgatagban sokan készítettek fényképet az öt korszak korhű katonáival, akik elhozták a nagy idők varázsát a sokakat vonzó alföldi rendezvényre.

Ezt megelőzően a Fonyódi Kolbászfesztiválon járt a produkció, amely idén több mint tízezer érdeklődőt vonzott. A Balaton-parti városban a filmvetítés a Zákányi Kálmán Városi Sportcsarnok mellett felállított nagysátorban kapott helyet, így azok sem maradtak le a rendkívüli történelemóráról, akik megéheztek és betértek a sátorba falatozni. Eközben a különböző korszakokat megjelenítő hagyományőr csapatok kisebb csoportokban jártak-keltek a tömegben, sokak számára fotózkodásra és szelfizésre adva alkalmat.

A Kakucsi Nemzeti Hagyományőrző Böllérfesztivál már évek óta Pest vármegye déli térségének népszerű gasztroeseménye, melyet idén ugyancsak gazdagabbá tett az Ősök és Hősök produkció. A nemzeti összetartozás gondolatát bátran felvállaló, az anyaországiak mellett erdélyi, felvidéki és délvidéki csapatokkal zajló fesztiválon a hagyományőröknek a hideg idő ellenére szívélyes fogadtatásban lehetett részük, sokan érdeklődtek a fegyverek és a korabeli harcmodor iránt.

Az öt kisfilm közül a közönség véleménye szerint a Mecseki Láthatatlanokról szóló alkotás volt a legnagyobb újdonság, ami nem meglepő, hiszen az 1956 végi dél-dunántúli gerillaharcokról egészen a legutóbbi időkig nem lehetett beszélni. Viszonylag kevesen hallottak az 1849-es piski csatáról, amelynek a tétje Erdély megtartása volt, míg a sorozat legközismertebb epizódja – alighanem Gárdonyi Géza regényklasszisának köszönhetően – az egri nők hősiességét bemutató rész volt.

A fesztiválokon debütált öt új ismeretterjesztő kisfilmet – melyek szintén az NKA támogatásából valósulhattak meg – hamarosan feltöltjük a Patrióták közösségi videómegosztó csatornájára, ahol az Ősök és hősök produkció első évadját is meg lehet tekinteni.

Patrióták © 2023. 02. 27.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.