Nagyváradon vetítették az Elrabolt Hungária megfilmesített képeslapjait

Nagyváradon vetítették az Elrabolt Hungária megfilmesített képeslapjait 2560 1707 Patrióták
Életérzés a régi Magyarországon

NAGYVÁRADON VETÍTETTÉK AZ ELRABOLT HUNGÁRIA MEGFILMESÍTETT KÉPESLAPJAIT

Március 1-jén a Partiumi Keresztyén Egyetem amfiteátrumában mutattuk be „Életérzés a régi Magyarországon” címmel azokat az egyperces kisfilmeket, melyek az Elrabolt Hungária album száz képeslapja alapján készültek. A magyar világ örökségét őrző könyv nagyváradi születésű társszerzőjével, Balázs D. Attilával, valamint a Patrióták elnökével, Hetzmann Róberttel Bökös Borbála, az egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Karának dékánja beszélgetett.

Valóságos időutazásban volt részük a Partiumi Keresztyén Egyetem amfiteátrumában egybegyűlteknek, köztük a bihari megyeszékhelyen működő magyar egyetem hallgatóinak: az Életérzés a régi Magyarországon címmel tartott előadáson bemutattuk a Patrióták által életre keltett monarchiakori képeslapokat. A megfilmesített száz magyar archív felvétel Balázs D. Attila és Pataki Tamás művének, a Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter előszavával megjelent Elrabolt Hungáriának – a Trianoni emlékév történelmi albumának – a feldolgozása.

Elsőként Balázs D. Attila beszélt a kötet alapjául szolgáló képeslapgyűjteményéről, amely 2009 óta a kutatási területe. Ezeknek a levelezőlapoknak az Osztrák-Magyar Monarchiában nagy hagyományuk volt, csodaszép művészi kivitelük pedig a mai napig megragadják az érdeklődő tekinteteket. Az író kiemelte: a sokszor vitatható történészi állásfoglalásokkal szemben ezek a relikviák a leghívebben őrzik a monarchiakori Magyar Királyság történetét, és máig „gyógyszerként” hatnak a történelemhamisítás ellen. Éppen ezért a kötetben szereplő kópiákon retusálást egyetlen esetben sem alkalmaztunk, a történeti hűség szempontja ugyanis minden mást felülírt – tette hozzá Balázs D. Attila, aki egy Nagyváradot ábrázoló, a gyűjteményéből származó korabeli képeslapot is magával hozott.

Hetzmann Róbert a kötet születéséről elmondta: a régi Magyarország életérzésének, kulturális örökségének átadása is beilleszkedik abba az értékőrző vonulatba, amelyet az egyesület képvisel. Az Elrabolt Hungária megfilmesítésével az volt a Patrióták célja, hogy a Szent István-i Magyarország örökségét az audiovizuális tartalmakra fogékonyabb fiatal korosztályoknak is át tudjuk adni. A csodálatos végeredmény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő anyagi segítségének és a felvételeken dolgozó profi stáb munkájának köszönhető, akik a legkorszerűbb filmes technológiák alkalmazásával keltették életre a több mint száz éves képeslapokat.

Az volt a célunk, hogy valamennyi külhoni nemzetrészt megjelenítsünk, ám száz képeslapunk természetesen nem tudja lefedni a régi Magyarország minden egyes elszakított értékét – mondta Hetzmann Róbert, hozzátéve, hogy a válogatás szempontjainak meghatározásakor arra törekedtek, hogy a kötet a veszteségeket hűen visszaadja. Emiatt a könyvben egyaránt látható nagyváros és falu, természeti látványosság, gyógyfürdők és várak, sokszor már nem létező emlékművek – mondta az elnök.

A beszélgetés alatt a regimagyarorszag.hu oldalon elérhető kisfilmek közül jó néhányat le is vetítettünk, amelyek „egyperces időgépekként” visszarepítették a nézőket a Trianon előtti magyar világba. Különösen a munkácsi turulról szóló mozgókép keltett nagy megrökönyödést, ugyanis a vár fokán a kötet szerkesztésekor még meglévő Turul-emlékművet azóta aljas kegyetlenséggel elpusztította a barbár ukrán rezsim. A bemutató „kívánságműsorral” zárult: a beszélgetés után a közönség által választott – jellemzően a hallgatók szűkebb szülőföldjéről szóló – kisfilmeket vetítettük le az egyetem amfiteátrumában. A rendezvény végén az érdeklődők kézbe vehették az Elrabolt Hungáriát, amelyet az https://elrabolthungaria.hu/ oldalon lehet megrendelni.

Patrióták © 2023. 03. 05.

Képek: Csendes Evelyn-Rebeka / PKE

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.