Meghívó – Akik szembeszálltak a vörös ördöggel

Meghívó – Akik szembeszálltak a vörös ördöggel 1329 891 Patrióták
Finisszázs a Tóth Ilonka Emlékházban

Meghívó – Akik szembeszálltak a vörös ördöggel

Május 7-én kedden 18 órakor kezdődik rendezvényünk a budapesti Tóth Ilonka Emlékházban.

Rendhagyó beszélgetés Varga Jánossal, „az utolsó pesti sráccal” és Huth Gergellyel

Május 7-én egy különleges rendezvénnyel búcsúzik a budapesti Tóth Ilonka Emlékháztól a „Készültem az útra” című, Wittner Mária életműve előtt tisztelgő vándorkiállítás. A 18 órakor kezdődő est folyamán Varga János, az utolsó élő Corvin közi szabadságharcos – a Corvin közi pesti srác szobor alakjának ihletője – lesz a Patrióták és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ vendége, akit Huth Gergely újságíró, a PestiSrácok.hu portál főszerkesztője kérdez majd 1956-ról, Wittner Máriához fűződő emlékeiről és a mai kor antikommunista teendőiről.

Varga János (Pomáz, 1940) ipari tanuló 1956. október 23-án mindössze 16 évesen csatlakozott a tüntetőkhöz, majd szemtanúja volt Sztálin-szobornál történteknek és a Kossuth téri sortűznek is. A későbbi napokban fegyveres felkelőként a Corvin közben harcolt, akárcsak a tavalyelőtt elhunyt Wittner Mária, akinek harcos- és elítélttársa volt. 1957-ben a diktatúra megtorló gépezete 13 év szabadságvesztésre ítélte, és csak 1963. október 25-én szabadult. Varga János rendhagyó történelemórák előadójaként ismert határon innen és túl, a legendás Vajdahunyad utcai felkelőcsoport tagjai közül már csak ő van életben.

A kiállítást záró kordokumentum értékű beszélgetésen a részvétel díjtalan, a rendezvény helyszíne a XVI. kerületi Tóth Ilonka Emlékház (1162 Budapest, Állás utca 57.). Minden patriótát szeretettel várunk május 7-én, kedden 18 órai kezdettel!

Patrióták

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.