Érmellékre is jutott a Patrióták könyveiből

Érmellékre is jutott a Patrióták könyveiből 2560 1920 Patrióták
Könyvmisszió

Érmellékre is jutott a Patrióták könyveiből

Érmihályfalván, a „szabadságra vágyó ifjak” városában járt a Patrióták küldöttsége. A partiumi település diákjai megismerkedhetnek a Királydomb meséivel, Az ősi fejfák üzenetével, A haza ifjú hősei című kiadvánnyal és Domonkos László Sáros vármegyéről írt szociográfiai kötetével.

Az Érmellék az 1920-ban Erdélyhez került határsáv legmagyarabb része, ahol a nyelvi viszonyok még ma is a Székelyföldet idézik. A kicsiny Ér folyócska völgyében elterülő néprajzi táj hajdanán kitűnő borairól volt híres, melyek egy régi magyar szőlőfajtából, a bakatorból készültek.
A Patrióták könyvmissziós útjainak következő állomása az Érmellék legjelentősebb települése, a tízezer lakosú és csaknem színmagyar Érmihályfalva volt, ahol a Zelk Zoltán Általános Iskola pedagógusai vették át saját kiadású könyveinkből készített ajándékcsomagunkat. Érmihályfalva történelmi helyszín, ugyanis 1956-ban itt tevékenykedett az egyik legjelentősebb erdélyi szervezkedés, az ún. érmihályfalvi csoport. A „szabadságra vágyó ifjak” perében 31 hazafit ítéltek el, hármukat kivégezték.
A könyvcsomagból természetesen nem maradhatott ki A haza ifjú hősei című vándorkiállítás tárlatvezető könyvecskéje, amely – többek között – Wittner Mária és Mansfeld Péter életművét is bemutatja. A diákoknak emellett eljuttattuk a Rákosmezei Királydombról szóló ismeretterjesztő kiadványokat, Bökös Borbála e témában megjelent népszerű, színezős mesekönyvét, ugyanakkor csomagoltunk Domonkos László író Sáros megyéről megjelent szociográfiai művéből és Kontos Gábor helytörténész fejfás temetőkről szóló néprajzi tematikájú könyvéből is.
Ezúton is köszönetet mondunk mindazon honfitársainknak, akik támogatásukkal elősegítették a könyvmissziós program megvalósulását!

Patrióták © 2024. május 6.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.