• 2017.12.12.

Már nem „szeparatista jelkép” a Mátyás-szobor Budapesten

Már nem „szeparatista jelkép” a Mátyás-szobor Budapesten

Már nem „szeparatista jelkép” a Mátyás-szobor Budapesten 150 150 Patrióták

Közlemény

A kifogásolt kiállítás

Örömmel vettük tudomásul, hogy a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) lecseréli azokat a Budavári Palota múltját bemutató kiállításon elhelyezett táblákat, amelyek egyike Mátyás király kolozsvári szobrát a „szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának” nevezte. Ezekre a történelmietlen és bántó szövegekre a Magyar Patrióták Közössége hívta fel a figyelmet 2014. szeptember 20-án.

Sajnáljuk ugyanakkor, hogy bár a táblák lecserélése igazunk beismerése, nem történt meg a sokunk által joggal elvárt bocsánatkérés. Sőt, a múzeum álláspontja szerint a táblákat félreértettük, az 1902-ben emelt Mátyás-szobor esetén a bántó szöveg a Habsburg-uralommal szembeni függetlenedési törekvésekre kívánt utalni. Nem vagyunk hajlandóak ebben a történelmi kérdésben vitát indítani, határozottan úgy gondoljuk, hogy aki a kolozsvári Mátyás-szobrot az évtizedekig hangoztatott kommunista mantrával, valamint a román szélsőjobboldal megnyilvánulásaival azonos jelzőkkel illeti, nem érti a magyar történelem lényegét.

A Mátyás-szobor avatása 1902-ben Kolozsvárott

Az eredeti felirat szó szerint így hangzott: „A terem közepén helyezték el Fadrusz János kolozsvári Mátyás király-szobrának, a már felavatása pillanatától a szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának kicsinyített mását.” Az új szöveg ezzel szemben: „A terem közepén helyezték el Fadrusz János kolozsvári Mátyás király-szobrának, a már felavatása pillanatától ikonikus alkotásának kicsinyített mását.” A Corvin-könyvtárterem tájékoztató tábláját is kifogásoltuk, ugyanis a szöveg szellemisége az 1937-ben átadott helyiség lassú elkészítését és revizionista jellegét sulykolta. Úgy értesültünk, ezt a politikailag motivált szöveget is kicserélték.

Ettől eltekintve elégedettek vagyunk, mert célunkat elértük: Buda Vára nem maradhatott magyargyalázó félretájékoztatás színhelye. Mindez egyesületünk határozott fellépésének, a támogatóink részéről határon innen és túlról érkező rengeteg panaszlevélnek köszönhető, valamint annak, hogy a média egy része – feladatát teljesítve – beszámolt az esetről.

„Él magyar, áll Buda még!” (Kisfaludi Károly)

Magyar Patrióták Közössége © 2014. szeptember 24.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.