• 2019.05.30.

A román represszió nőni fog

A román represszió nőni fog

A román represszió nőni fog 150 150 Patrióták

Patrióta esték – Beszámoló Demkó Attila geopolitikai előadásáról

Május 24-én csütörtökön mintegy három tucatnyi, főként fiatalokból álló közönség gyűlt össze a budapesti Küküllő Székely Kocsmában Demkó Attila előadására. A Patrióta esték rendezvénysorozat következő állomása a „Máglyatűz – a magyar kérdés geopolitikája” nevet kapta. A remek hangulatú, érdekfeszítő est során a szerző dedikálta nemrégiben megjelent Máglyatűz című sikerkönyvét, amit David Autere álnéven jelentetett meg, mivel akkoriban még a Honvédelmi Minisztérium alkalmazásában állt.

Demkó Attila (b)
Demkó Attila (b)

Az Erdély hangulatát megidéző Küküllőben elsőként Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közössége elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót az előadónak. Demkó Attila a beszélgetés elején beszámolt róla, hogy a Máglyatűz tízezer példányban jelent meg és már a harmadik kiadáson van túl. A könyv geopolitikai regény formájában mutatja be a XXI. századi magyar kérdést. A műfaji választás tudatos: amíg a száraz szakirodalommal semmit sem lehet elérni, addig egy élvezetesen megírt thriller tömegekhez tudja eljuttatni az üzenetet. Ennek megfelelően a könyv elsősorban a fiatalabb nemzedék számára befogadható nyelvezettel, mozgalmas cselekmény útján mutatja be a geopolitika kegyetlen valóságát.

A beszélgetés során a napi erdélyi ügyek is szóba kerültek, így a székely fiúk elleni koholt terroristaper, valamint az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) vezetőjének egy Wass Albertről elnevezett kulturális rendezvény miatti gyanúsítottkénti kihallgatása. Demkó Attila szerint a román represszió várhatóan nőni fog. Az Úz völgyében történt hadisírgyalázás kapcsán elmondta: nagyon durva nemzetközi jogsértés, hogy magyar katonák sírjára tettek román kereszteket egy olyan temetőben, ahol ráadásul nincsenek is román hadisírok. Folyamatos a román nyomulás a magyar szimbolikus térbe – minősítette a Székelyföld keleti határán található katonatemető ügyét az előadó, hangsúlyozva, hogy a mai világban lebecsült szimbólumok és hitek ereje továbbra is nagyon fontos tényező.

A Máglyatűzben nemcsak a szereplők változatosak, hanem a helyszínek is. Bosznia, Székelyföld vagy a Dnyeszter melléki Köztársaság mellett eljuthatunk Irak, Venezuela és az Egyesült Államok titokzatos helyszíneire is – más hasonló könyvekkel ellentétben a helyszínleírások döntő többségét nem a fantázia szülte, hanem azok a szerző élményein alapulnak.

Moldávia és Románia esetleges egyesülésére irányuló kérdésre Demkó Attila kifejtette: a Dnyeszter mellék ma sokkal inkább vezethet egy NATO-Oroszország konfliktushoz, mint a nemzetközi figyelem középpontjában álló Baltikum. Moldávia román bekebelezése óriási konfliktushoz, gyaníthatóan polgárháborúhoz vezetne. Nem köztudott, hogy 1992-ben Románia is folytatott egy hibrid háborút: akkor a moldovaiak oldalán harcoltak a Dnyeszter melléki szakadárok ellen, a román titkosszolgálat, az SRI irányításával. Moldova elvesztése nagyon fontos érzelmi kérdés a románok számára, ami az ottani átlagemberek szintjén sokkal meghatározóbb, mint Magyarországon Erdélyé. Ennek oka a magyarországi nemzetietlen kommunizmusban keresendő – hangsúlyozta az előadó.

Demkó Attila a Máglyatűz kapcsán kiemelte: a könyvben ne keressünk fekete-fehér szereplőket, mert tudatosan a maguk összetettségében ábrázolta a feleket, és ez alól a magyarok sem kivételek. A céltudatos nemzetpolitika fontos feladata ugyanis, hogy a szomszédos nemzetekkel megértessük a valós történelmet. Jelenleg azért sem lehet elmozdítani a magyar ügyet a holtpontról, mert a másik fél nem engedheti el saját mítoszait, mert ezzel saját nemzetépítésének alapjait kérdőjelezné meg.

A patrióta est végig jó hangulatban zajlott
A patrióta est végig jó hangulatban zajlott

A Máglyatűz több célt is szolgál: nemcsak az anyaországi közvéleménnyel szeretné megértetni a nemzetközi politika működését és módszereit, hanem a nemzetközi közvélemény figyelmére is számot tart. Demkó Attila felhívta a figyelmet, hogy a nyugati döntéshozók, tisztségviselők semmit sem tudnak a magyar kérdésről, pedig valójában a NATO érdekeit szolgálná leginkább a környező országok stabilitása. Mivel nem ismerik a problémáinkat, nem látják azt, hogy ha Európa egyik legnagyobb kisebbségét megfosztják jogaitól, az komoly feszültségekhez vezethet a térségben. Egyáltalán nem kell ahhoz csoda, hogy beinduljanak olyan folyamatok, amiket már nem lehet kezelni – erről szól a Máglyatűz, az évtized nemzetpolitikai sikerkönyve…

H. R. Magyar Patrióták Közössége © 2019. 05. 25.

Patrióta Esték

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.