• 2019.05.30.

El a kezekkel a magyar hadisíroktól!

El a kezekkel a magyar hadisíroktól!

El a kezekkel a magyar hadisíroktól! 150 150 Patrióták

KÖZLEMÉNY

A Magyar Patrióták Közössége tiltakozik az erdélyi Úzvölgye katonatemetőjében a moldvai Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által önkényesen és illetéktelenül kialakított román katonai emlékhely miatt, amely sérti a háborús kegyeletet és a harcokban elesett hőseink örök nyugalomhoz való jogát.

A közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó első világháborús hősi temető meggyalázásának tartjuk, hogy a román keresztek egy részét magyar katonák sírjai fölé helyezték.

Amennyiben a román állam nem gondoskodik az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállításáról, súlyosan megsérti a magyar-román hadisíregyezményt, amely aláírásával Románia kötelezte magát, hogy nem engedi meg a hadisírok és a háborús emlékművek közvetlen közelében olyan építmények és létesítmények elhelyezését, amelyek nem összeegyeztethetők az adott hely méltóságával.

Egyesületünk együttérzéséről biztosítja a csíkszéki önkormányzatok polgárait, akik önként vállalták az úzvölgyi katonatemető folyamatos őrzését. A moldvai Dormánfalva területbitorló eljárása arra figyelmeztet, hogy a Kárpátokon túli megyék évtizedek óta tartó elcsatolási törekvéseit meg kell fékezni a székely és a moldvai megyék közti határvita megnyugtató rendezésével.

Egykori hadszíntér a Keleti-Kárpátokban (Kép: Izing Máté / Magyar Patrióták Közössége)
Egykori hadszíntér a Keleti-Kárpátokban
(Kép: Izing Máté / Magyar Patrióták Közössége)

Budapest, 2019. május 14.
Magyar Patrióták Közössége

 

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.