Koronás címer kerül a rendszámtáblákra

Koronás címer kerül a rendszámtáblákra 1200 800 Patrióták
Patrióta ötlet valósult meg

Koronás címer kerül a rendszámtáblákra

Július 1-jétől lassú, de nagy változásra lehetünk figyelmesek a közutakon: az újonnan kiadott rendszámtáblákat a koronás címer fogja ékesíteni. Egyesületünk üdvözli a változást, ugyanis 2018-ban a Patrióták tettek javaslatot arra, hogy a magyar gépjárművek hatósági jelzésein szerepeljen a címer. Az EU-csatlakozás óta Magyarország a régiós országok közül szinte egyedüliként nem tüntette fel nemzeti jelképeit a rendszámtáblákon.

Egyik erdélyi utunkon merült fel egyesületünkben, hogy kerüljön újra nemzeti jelkép a magyar rendszámtáblákra. 2004 előtt még szerepeltek a nemzeti színek a járművek hatósági jelzésein, ám az uniós csatlakozás ürügyén az akkori kormány eltüntette azokat.

Mindez azért is volt álságos lépés, hiszen a legtöbb szomszédos ország – noha szintén EU-tag – kitartott a hazai szimbólumok használata mellett:

Szlovákiában és Horvátországban az állami címert, Romániában a zászlót, Ausztriában és Szlovéniában pedig regionális címereket láthatunk az autókon. A nem EU-tag Szerbia az ország címerét, Ukrajna pedig a kék-sárga színeket szerepelteti a gépjárművek rendszámtábláin.

Az ötlet egészen pontosan Nagyvárad és Élesd között született, az E60-as főúton, Székelyföld felé tartva, amikor a különféle országokból származó autók rendszámtábláit alaposan szemügyre vehettük a nagy forgalomban. Egyesületünk 2018-ban javaslattal élt a kormány felé: kerüljön a magyar rendszámtáblákra is nemzeti jelkép, mégpedig a koronás címer. Azért esett a címerre a választásunk, mert a Szent Koronával együtt ez a legfontosabb jelképünk, amely a magyarság összetartozását kifejezi. Ráadásul a címert az utóbbi időben számos támadás éri a globalisták részéről, akik fel akarják számolni a nemzeti alapú, szuverén közösségeket.

A Patrióták ötlete annak idején nem kapott visszhangot, de idén nyáron mégiscsak valóra válik a javaslatunk. A rendszámokat most azért változtatják meg, mert a jelenlegi karakterkészlet kimerült, így a 3 betű 3 szám formátum is módosul, az új rendszámok hosszabbak lesznek, 2-2 betű és 3 szám alkotja majd a kombinációt. A régi jelzések fokozatosan, a járműállomány megújulásával tűnnek el, de aki szeretne címeres rendszámtáblára váltani, természetesen megteheti, ráadásul az új típusú rendszámtáblákért továbbra sem kell többet fizetni, maradnak a tizenkét éve változatlan árak.

Patrióták © 2022. 06. 29.

Ne maradjon le kezdeményezéseinkről, céljainkról és legfontosabb híreinkről! Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre, hogy mindig értesüljön a Patrióta ügyekről!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.