Gödön is nagy sikere volt a vándorkiállításnak

Gödön is nagy sikere volt a vándorkiállításnak 2560 1718 Patrióták
Egyre többen tudnak a rákosmezei Királydombról

Gödön is nagy sikere volt a vándorkiállításnak

Jól sikerült a Patrióták ismeretterjesztő vándorkiállítása, amely eddig három helyszínen mutatta be a nagyközönségnek a rákosmezei Királydomb jelentőségét. A Nemzeti emlékhely született! című ingyenes köztéri installáció az egyesületünk kezdeményezésére 2020-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánított történelmi helyszín népszerűsítését szolgálja.

A Patrióták Királydombról szóló vándorkiállítása február 8-án ért véget eddigi utolsó állomásán, a gödi Búzaszem Katolikus Általános Iskola udvarán. A Pest megyei kisvárosban nemcsak a tanulók találkozhattak a tablókkal, hanem az iskola által szervezett hétvégi nyílt napon a környék érdeklődői is megtekinthették a középkori magyar országgyűlésekről szóló vándorkiállítást.

A Rákos mezejéről készült korabeli térképek és metszetek mellett nagyon sokan voltak kíváncsiak az 1505-ben hozott nevezetes rákosi végzésre, amelynek kópiája szintén megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult kiállítási tablók egyikén.

A gödi Búzaszem Iskola diákjai örültek a vándorkiállításnak, a tablókat a gyerekek érdekesnek találták. Bebizonyosodott, hogy a történelem és a nemzeti identitás nemcsak a felnőttek számára érdekes, hanem még a legfiatalabbakat is meg lehet szólítani hagyományos értékeinkkel.

A Nemzeti emlékhely született! című installáció folytatását az év második felében tervezzük. A kiállítás korábban a főváros XVI. kerületében, a Reformátorok terén, valamint a X. kerületi (kőbányai) Szent László téren járt. A Rákosmezőt és a középkori magyar országgyűléseket korhű dokumentumok és hiteles ábrázolások segítségével bemutató installáció legfőbb célja, hogy a rákosmezei Királydomb visszakerüljön a nemzeti emlékezetbe.

Patrióták © 2022. február 10.

Fotó: Somogyi György

Ne maradjon le kezdeményezéseinkről, céljainkról és legfontosabb híreinkről! Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre, hogy mindig értesüljön a patrióta ügyekről!

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.