Gyertyagyújtás Wittner Mária sírjánál

Gyertyagyújtás Wittner Mária sírjánál 1920 1941 Patrióták
Emlékét megőrizzük!

Gyertyagyújtás Wittner Mária sírjánál

Miután ünnepélyes keretek között megnyílt a Wittner Mária-emlékkiállítás, felkerestük az 1956-os szabadságharcos, volt halálraítélt síremlékét Dunakeszi temetőjében. A Patrióták nevében az elnökség képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

2024. február 20-án Dunakeszin nyílt meg „Készültem az útra” címmel Wittner Máriára emlékező vándorkiállításunk. Azért ez a Pest vármegyei város lett a tárlat első állomása, mert Wittner Mária Dunakeszit választotta lakóhelyének, és élete végéig települése köztiszteletben álló polgára volt.

Miután a kiállítást Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője megnyitotta, a megemlékezést követően felkerestük Wittner Mária sírját a Fóti úton található temető díszparcellájában. A síremléknél az elnökség képviselői gyertyagyújtással és egy-egy szál virággal emlékeztek az 1956-os szabadságharcosra, akinek életműve ma már a nemzeti örökség részét képezi.

„Nagyon sokszor feltettem magamnak a kérdést: miért maradtam életben? A kérdés (…) hosszú éveken át megválaszolatlan kérdőjel maradt, melyre nem találtam magyarázatot. Ma már tudom, életben maradásomhoz feladat kötődik. Azoknak követeként állok most itt, akik ma már nem szólhatnak. Úgy érzem, nem tettünk meg mindent ÉRTÜK. Vádolnak a bitófák és vádolnak a kopjafák a 301-es parcellában. (…) Ezért választottam ezt a harcot és leszek a követük, ha kell, a lelkiismeretük.” (Wittner Mária)

Patrióták © 2024. február 25.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.