Emlékkönyv a Rákosmezei Királydombról

Emlékkönyv a Rákosmezei Királydombról 1920 1256 Patrióták
Hiánypótló kötet nemzeti ereklyékkel

Megjelent a Rákosmezei Királydombról szóló emlékkönyvünk

Bár a dicső múltban fontos szerepe volt, az utókor mégis mostohán bánt Rákosmező emlékével. A Patrióták csapata újabb hiánypótló munkára vállalkozott, és emlékkönyvben tiszteleg az egyesület javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított nevezetes helyszín előtt. A Rákosmező és a Királydomb története című kötet különlegessége, hogy a magyar történelem számos „relikviája” megtalálható benne, így az 1505-ös Rákosi végzés is. A könyvet a II. Királyfeszten, szeptember 10-én mutatjuk be a nagyközönségnek, ahol kedvezményesen lehet hozzájutni.

A középkorban Pest városfalától keletre, napjainkban már Budapest közigazgatási határán belül elterülő Rákos mezején az Árpád-kortól kezdve tartottak a magyarok népes gyűléseket. Az első valódi országgyűlésekről azonban csak a XIII–XIV. század fordulójától, az Árpádok dinasztiájának kihalásától kezdve beszélhetünk. Ezt követően lett a Pesti-síkság e része a Magyar Királyság legfontosabb helyeinek egyike, ahogy krónikáink emlegették: az ország közepe – olvashatjuk a Patrióták kötetének borítóján.

Az egyesület három elnökségi tagja – Hetzmann Róbert, Kontos Gábor és Pataki Tamás – közös munkájaként megvalósult kötet három nagyobb tanulmányból áll, amelyek sorra veszik a középkori rákosmezei országgyűlések jogtörténetét, a Királydomb és tágabb környezetének helytörténeti érdekességeit, valamint a Rákos mezejének a magyar irodalomban betöltött szerepét.

A kötet értékét nagyban növeli, hogy rendkívül gazdagon illusztrált. A muzeális értékű rajzok, festmények és felvételek mellett kiemelendő, hogy számos középkori okmányunk fotókópiája is szerepel benne. A könyvben olyan nemzeti ereklyék is megtalálhatók, mint az 1505-ös Rákosi végzés vagy éppen II. Rákóczi Ferenc országgyűlési levele 1705-ből – ráadásul a szerzők ezeknek a dokumentumoknak az átiratát is közlik.

A rákosmezei országgyűlések intézménye a XV. század közepétől, a Hunyadi-kortól kezdve a török hódításig élte virágkorát, amikor magyar nemesek ezrei, olykor tízezrei jelentek meg itt, hogy a szabad ég alatt, óriási sátrakban tanácskozzanak és az ország sorsáról döntsenek. A Rákos mezeje azóta és ma is a független és szabad Magyarország jelképe. Ennek a becses örökségnek megőrzése és továbbadása kötetünk célja, amely gazdag képanyaggal, nemzeti ereklyéink kevésbé ismert kópiáival is emléket állít a dicső elődöknek.

A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, a kötetet a II. Királyfeszten, szeptember 10-én 15:30-kor mutatjuk be a nagyközönségnek, ahol az egyesület támogatói kedvezményesen tudnak hozzájutni.

Patrióták © 2022. 09.07.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.