A csángók sorsa a történelmünk legnagyobb felkiáltójele – KÖNYVAJÁNLÓ

A csángók sorsa a történelmünk legnagyobb felkiáltójele – KÖNYVAJÁNLÓ 1200 800 Patrióták
Megjelent a Magyar Moldva című könyv Domonkos Lászlótól

A csángók sorsa a történelmünk legnagyobb felkiáltójele - KÖNYVAJÁNLÓ

Domonkos László író nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy összegezze a moldvai magyarság mai helyzetét, különös tekintettel az elmúlt három évtized fordulataira. A most megjelent kötet alapjául egy kéthetes csángóföldi expedíció szolgált, amelyen a Patrióták két vezetője is részt vehetett. A Jogar Alapítvány kiadásában megjelent Magyar Moldva rendkívül tanulságos, színes képekkel gazdagon illusztrált olvasmány, amelyet a szervezet honlapján lehet megrendelni – szívből ajánljuk november 15-én, a magyar szórvány napján.

Az utóbbi évek egyik leginkább figyelemre méltó kötete jelent meg a moldvai magyarságról a Jogar Alapítvány gondozásában – olvasható a Magyar Moldva ajánlójában. A könyv nem csak érdekfeszítő olvasmány a keleti végekről, hanem vállaltan őszinte híradás a legősibb magyar népcsoport kétségbeejtő állapotáról és az itt-ott még fellelhető reménysugarakról.
Azt egyelőre nem áruljuk el, hogy az írót Moldvába elkísérő nyári expedíció – amelynek egyesületünk két vezetője, Hetzmann Róbert és Dr. Kontos Gábor is tagja volt – milyen felismerésekkel járt, de annyit elöljáróban is elmondhatunk: a csángó sors nagyon komoly tanulságokat rejt magában.

A szerző nem marad adós Moldva magyar régmúltjának felidézésével, de ezen túl az elmúlt harminc év is mérlegre kívánkozik: a kötet segítségével megérthetjük azt a hosszú, lassan 150 éves folyamatot, amely a moldvai magyarság eróziójaként írható le, és mint tudjuk, nem magától ment végbe… Az elnyomás időről időre erősödött, aki pedig ellenállt, azt idővel eltették az útból – s mivel Bizánc földjén járunk, olykor a kriminalisztika területére evez az író és vele együtt az olvasó is. Merényletek, sejtelmes halálesetek példázatán érthetjük meg, hogy Moldvában miért nem szabadott magyarnak megmaradni…

Így válik érthetővé, hogy miként faragtak Moldvában a római katolikusból román katolikust, de szó esik Európa utolsó hivatalos könyvégetéséről is, amely Klézsén történt az egyház, a helyhatóság és a román katonaság asszisztálása mellett – áll az ajánlóban.
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent 224 oldalas, színes felvételekkel gazdagon illusztrált keménytáblás kötet nem kerül a boltokba, de a Jogar Alapítvány elküldi mindazoknak, akik a könyvre szánt összeget adományként átutalják a nemzeti értékeket őrző civil szervezet számlájára. Az ajánlott adomány legalább 3.500 Ft könyvenként.

Patrióták © 2022. november 15.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.