Dokumentumfilm a rákosmezei Királydombról

Dokumentumfilm a rákosmezei Királydombról 1920 1080 Patrióták
A Rákosmezei Királydomb

Nemzeti ünnepünkön bemutatjuk a Királydombról szóló dokumentumfilmünket

A Patrióták filmje végigvezet a Rákosmezei Királydomb történetén a középkortól a reformkorig, majd az elfeledésig, végül pedig az újrafelfedezéssel és a Királyfeszttel fejeződik be. A több hónap alatt elkészült alkotás legfontosabb üzenete, hogy a Rákos mezeje történelmünk folyamán a független, szabad és szuverén Magyarország szimbóluma volt, az ősök útján pedig tovább kell járnunk.

A Rákosmezei Királydomb – ezzel a több mint félórás dokumentumfilmmel tiszteleg a Patrióták csapata Szent István király ünnepén az ezeréves Magyarország előtt. Ismeretterjesztő alkotásunk a Patrióták által kezdeményezett nemzeti emlékhelyről szól: nemcsak az derül ki belőle, hogy mi történt Rákosmezőn a középkorban, hanem a már félig beépített terület mai állapotával is szembesül a néző, többek között egyedi drónfelvételek által.

A több hónapig tartó munka gyümölcseként megszületett dokumentumfilmből az is kiderül, hogy az emlékhely milyen fontos szerepet töltött be a magyar kultúrában.

A film a történelmi ismertetőn túl végigkalauzolja a nézőt a nemzeti emlékhellyé nyilvánításhoz vezető úton, ami a Patrióták legnagyobb sikere az egyesület nyolcéves fennállása alatt. A képkockákon az a pillanat is megelevenedik, amikor Kontos Gábor, egyesületünk elnökségi tagja több évnyi kutatómunka után egy térkép segítségével végre kétséget kizáróan azonosítani tudta a hajdani országgyűlések központját, a Királydombot.

Eközben egy pillanatig sem szorul háttérbe a legfontosabb üzenet: a Rákos mezeje történelmünk folyamán a független, szabad és szuverén Magyarország szimbóluma volt, a Királydombra pedig vigyáznunk kell, hogy még sokáig járhassunk az ősök útján.

A Rákosmezei Királydomb című mozgóképpel újabb fontos mérföldkőhöz érkezett egyesületünk ismeretterjesztő munkája, amellyel visszahozzuk a Patrióták által kezdeményezett nemzeti emlékhelyet a köztudatba. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult dokumentumfilmet augusztus 20-án tettük elérhetővé közösségi videómegosztó oldalunkon (YouTube), ahonnan díjtalanul megtekinthető.

Pillanatképek a filmforgatásról

Rendezte: Hetzmann Róbert
Hangmérnök: Sándor Csaba
Operatőr és vágó: Kiss Sándor
Szakmai közreműködő: Kontos Gábor
Szereplők: Ifj. Jászai László, Kontos Gábor, Molnár H. Boglárka

Patrióták © 2022. 08. 20.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.