Újra visszatér a középkor Pestre szeptemberben

Újra visszatér a középkor Pestre szeptemberben 2400 1256 Patrióták
II. Királyfeszt

Újra visszatér a középkor Pestre szeptemberben

Immár második alkalommal rendezzük meg hagyományőrző fesztiválunkat a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított rákosmezei Királydombon, a főváros X. kerületében. A szeptember 10–11-i hétvégén középkori harci játékokkal, színes hagyományőrző programokkal, bábszínházzal és állatsimogatóval várjuk az érdeklődőket a középkori országgyűlések egykori legendás színhelyén.

A zenés forgataggal egybekötött rendezvényen korhű hagyományőrzők megelevenítik Hunyadi János kormányzóvá választását, emellett lesznek látványos harci bemutatók, íjászat, népművészeti vásár és állatsimogató. A Királyfeszt rendezésében idén a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány is részt vesz, akik izgalmas hadijátékokkal, így bajvívással várják a legfiatalabbakat.

Ismét felállítjuk a tavalyi Királyfeszt legnépszerűbb látványosságát, a magyar királyok egykori hatalmas, rekonstruált sátrát, amely a hagyomány szerint Rákos mezejének legmagasabb pontján, a Királydomb tetején állt. A domb alatti mezőn is a középkori programoké lesz a főszerep: a hagyományőrző sokadalomban az érdeklődők megismerhetik a korabeli mesterségeket, de középkori játszótérrel is készülünk a Compania hagyományőrző csapat jóvoltából.

Hagyományőrzők a Királyfesztn

A színpadon, amely idén egy középkori sátor alatt kap helyet, a Hollóének Hungarica és a Tabulatúra régizene-együttesek, valamint a Számadó zenekar táncháza gondoskodik a közönség jókedvéről. Az idei Királyfeszt újdonsága, hogy az autentikus zenei programoknak otthont adó színpadsátor mellett egy előadósátor is épül, ahol a magyar középkorról tudhatnak meg többet az érdeklődők. Emellett a kétnapos esemény idejére újra felállítjuk a Királydomb történetéről készített kiállításunkat, és a tavaly már megismert Patrióta könyvsátor sem fog hiányozni a programból.

A szeptember 10–11-i hétvégi rendezvény a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Összetartozás Alapítvány támogatásával valósul meg a középkori magyar országgyűlések színhelyén, a Rákosmezei Királydombon. A Királyfeszt – akárcsak tavaly – továbbra is ingyenesen látogatható.

2020-ban az országgyűlés a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Királydombot, a középkori rákosmezei országgyűlések helyszínét, ahol királlyá választották Mátyás királyt, ahonnan a magyar vitézek hadba vonultak, és ahol egy ország mondta ki, hogy soha többé nem kér idegen uralkodót. Az idén másodjára megvalósuló KIRÁLYFESZT célja, hogy újra visszahozza a köztudatba azt a helyszínt, ahol az ősök az ország sorsáról döntöttek – vallják a szervezők, a Patrióták és a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány.

Patrióták © 2022. 08. 19.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.