Kimúlt az utolsó Szamuely utca Magyarországon!

Kimúlt az utolsó Szamuely utca Magyarországon! 1192 871 Patrióták
Kommunista utcanevek

Kimúlt az utolsó Szamuely utca Magyarországon!

33 évvel a rendszerváltozás után eltűnt Magyarország térképéről az utolsó olyan közterület, amely Szamuely Tibor nevét viselte, miután Nagybaracska önkormányzata idén megvált kommunista utcaneveitől. A tanácsköztársaság leghírhedtebb tömeggyilkosa, a kommün terrorszervezetének vezetője mellett május elsejétől Kun Bélának és Ságvári Endrének sincs utcája a bácskai községben.

Idén áprilisban a Bács–Kiskun vármegyei Nagybaracska a kommunista diktatúrához köthető személyekről elnevezett közterületek átkereszteléséről döntött – vette észre a Mandiner. Az önkormányzat rendelete értelmében 2023. május 1-jén a Kun Béla, a Ságvári és a Szamuely utcák neve megváltozott.

A nagybaracskai döntés azért nagy jelentőségű, mert ezzel sikerült eltüntetni Magyarország utolsó Szamuely Tibor nevét viselő utcáját.

Megdöbbentő, hogy a „halál népbiztosának”, a vörösterror leghírhedtebb tömeggyilkosának nevét Nagybaracskán 33 évvel a rendszerváltozás után is közterület viselte. Szamuely rettegett terrorkülönítménye, a Lenin-fiúk élén páncélvonattal járta az országot, és a bolsevik önkényuralom ellenségeire vadászott. A Duna-menti ellenállás legközismertebb helyszínén, Dunapatajon megtorlásul 64 embert végeztetett ki, az áldozatok közül a legfiatalabb 16, a legidősebb 88 éves volt.

A Patrióták csapata 2019-ben tett közérdekű bejelentést a nagybaracskai önkényuralmi elnevezések megváltoztatásáért, ami a vártnál lassabban ugyan, de most végül célt ért. Egyedül a Kun Béla utca sajátos átnevezése miatt vagyunk csalódottak: az önkormányzat a keresztnév elhagyásával hozta összhangba az új utcanevet a törvényekkel. Mindez arra utal, hogy Nagybaracskán még mindig nem mindenki érti, hogy az önkényuralmi közterületnevek nemcsak a jogrendet, hanem az erkölcsöt is súlyosan sértik.

Szamuely Tibor tevékenységeiről nemrégiben nagyhatású dokumentum-játékfilmet készített Stefka István és Csurka Dóra. A halál népbiztosa című alkotás feltárja a kommün 133 napjának főbb történéseit, és az interneten is megtekinthető.

Továbbra is várjuk a többi, az önkényuralmi elnevezések miatt mulasztásos törvénysértésben sántikáló önkormányzat intézkedését!

Patrióták © 2023. 06. 28.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.