• 2020.10.31.

A védtelen fejfás temetőkről szól legújabb filmünk (videó)

A védtelen fejfás temetőkről szól legújabb filmünk (videó)

A védtelen fejfás temetőkről szól legújabb filmünk (videó) 1024 640 Patrióták
A fejfás temetkezési kultúrát népünk még a messzi Keletről hozta magával, azonban ennek ellenére a régi, fából faragott síremlékek döntő többsége menthetetlenül pusztul, miközben a magyar temetők lassanként lélektelen túlvilági betonlakótelepekké válnak.

Halottak napja közeledtével feltöltöttük a Patrióták Youtube-csatornájára legújabb ismeretterjesztő kisfilmünket, amellyel ősi fejfás temetőink veszélyeztetettségére, megóvásuk fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet, amíg nem késő.

A film elkészítését idén tavasszal több hónapos kutatómunka és terepbejárás előzte meg, mialatt felkerestük azokat a temetőket, amelyeket a néprajzkutatók már ötven-száz évvel ezelőtt is említésre méltónak találtak a fejfák tanulmányozása során. Az összkép azonban elszomorító: legtöbb helyen már alig találtuk nyomát a népi kultúra egykori gazdagságának.

A közel félórás filmhez kapcsolódóan egy emlékkötet is megjelenik hamarosan, amely a korábbi években készült határon túli felvételeket is tartalmazza, így érdekes látleletet nyújt a fejfás temetők XXI. század eleji helyzetéről. A tavaszi járványhelyzet miatt ugyanis csak a belhoni fejfás temetőket tudtuk felkeresni, mivel a határokat nem léphettük át.

A filmet Kontos Gábor elnökségi tag szerkesztésében László Gábor és László Petra készítette, a mű az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg. Ajánljuk halottak napja alkalmából, amikor kimegyünk a temetőkbe, hogy megemlékezzünk halottainkról és az élet múlandóságáról.

Patrióták © 2020. október 31.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.