• 2020.11.05.

A hős orvosokra emlékeztünk november 4-én

Hetzmann Róbert

A hős orvosokra emlékeztünk november 4-én

A hős orvosokra emlékeztünk november 4-én 1024 683 Patrióták
Katonai tiszteletadás mellett helyeztünk el koszorút a Nemzeti Fórum Egyesület és a Honvédelmi Minisztérium közös megemlékezésén a budapesti Orvos Hősök Emlékművénél, az ’56 elleni szovjet intervenció emléknapján. Egyesületünk elnöke Dr. Berend Miklós gyermek- és szülészorvosra emlékezett, akit a dunai monitorlázadás idején végeztek ki a kommunisták.

A VIII. kerületben, az Üllői út és a Korányi Sándor utca sarkán található hősi emlékműnél Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke elmondta, hogy 64 éve ezen a napon, ezen a helyszínen tankok dübörögtek. Kiemelte: több mint egy évtizede hajtanak fejet ennél a szobornál megemlékezve az elmúlt évszázadok hős orvosairól, egészségügyi dolgozóiról, mentőseiről és ápolóiról.

Lezsák Sándor felidézte 1956-os emlékeit, amikor Teréz körúti lakásuk erkélyéről nézték az országot megszálló szovjet tankok vonulását. Az elmúlt évtizedek megpróbáltatásai után a mostani fiatal nemzedék sem lehet nyugodt – mondta az Országgyűlés alelnöke a Nemzeti Fórum Egyesület és a Honvédelmi Minisztérium közös rendezvényén.

A megemlékezésen beszédet mondott Wikonkál Norbert Miklós, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának főigazgatója, aki figyelmeztette a hallgatóságot, hogy ezekben a percekben is óriási küzdelem folyik a kórházak zárt falai mögött.

Az elhunyt hősökről az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKON), a Magyar Patrióták Közössége, valamint a Rákóczi Szövetség egy-egy képviselője is megemlékezett.

Egyesületünk nevében Hetzmann Róbert elnök Dr. Berend Miklós gyermek- és szülészorvos helytállására emlékezett, aki bár az első világháború idején önként jelentkezett a haza szolgálatára, nem emiatt, hanem a dunai monitorlázadásban vállalt szerepével írta be magát a magyar történelembe.

1919. június 24-én a Ludovika Akadémia tanárainak vezetésével indult felkelés során a hazafiak a folyami hadihajókról lőtték a szovjetházat. Dr. Berend Miklós, látva a monitorokon lobogó nemzetiszín zászlókat, hazasietett, és pisztolyát magához ragadva visszatért a helyszínre, ahol lelkesen üdvözölte a felkelőket. Éljen Magyarország! Le a szovjettel! – kiáltotta, Kun Béla terroristái azonban észrevették, üldözni kezdték és a nyílt utcán kegyetlenül kivégezték.

Méltó lenne, hogy közterületek, sőt közintézmények viseljék nevét, például Jahn Ferenc, az orvosi karból kicsapott kommunista propagandista helyett – mondta Hetzmann Róbert.

A beszédeket követően az állami intézmények és társadalmi szervezetek katonai tiszteletadás mellett koszorúztak, majd a megjelentek elhelyezték az emlékezés virágait, mécseseit.

(Fotó: Bökönyi Levente / Patrióták)

Patrióták © 2020. november 5.

Halottak napi koszorúzás hőseink kopjafáinál

Mindenszentek és halottak napja alkalmából néma főhajtással emlékeztünk nemzetünk halottaira, Egán Iván Pálra (1927–1944), a szovjet megszállókkal szembeszállva hősi halált halt fiatal hazafira az üllői temetőben, valamint Kristóf László (1911–1959) csendőr nyomozóra, a kádári megtorlás áldozatára Verőcén. Kopjafáikat egyesületünk állította az elmúlt években.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.