• 2020.11.11.

Újabb Patrióta siker: nemzeti emlékhely lesz a Királydomb!

Királydomb, drónfotó

Újabb Patrióta siker: nemzeti emlékhely lesz a Királydomb!

Újabb Patrióta siker: nemzeti emlékhely lesz a Királydomb! 1024 576 Patrióták
Benyújtotta a kormány a rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításáról szóló törvénymódosítás tervezetét, melyet ha elfogad az Országgyűlés, Patrióta javaslatra méltó védelemben részesülhet középkori államiságunk egyik legfontosabb színhelye. Az Országgyűlés várhatóan még idén szavaz a javaslatról.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt, idén tavasszal jelentkeztünk első videónkkal, melyben a rákosmezei országgyűlések egykori színhelyének méltatlan állapotára hívtuk fel a figyelmet. Nyáron egy animációs kisfilmmel folytattuk kezdeményezésünket annak érdekében, hogy a középkori Magyar Királyság egyik legfontosabb emlékhelye ne merüljön feledésbe.

A kitartó munka eredményeképpen a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság 2020. október 28-án megtartott rendkívüli szavazásán egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja a Patrióták indítványát, és javasolta a kormánynak a rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítását.

A kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2020. november 10-én nyújtották be törvényjavaslatukat, amelynek elfogadása esetén a nemzeti emlékhelyek jegyzékében jelenleg szereplő 19 helyszín kiegészülne a Királydombbal. A javaslat értelmében a védelem a Budapest X. kerület, 42717 helyrajzi számon nyilvántartott, összesen 8852 m2 alapterületű ingatlanra vonatkozna, amely a kőbányai önkormányzat tulajdonát képezi. Ez a telek a Királydomb magaslatának keleti, szabadon megközelíthető és egyúttal beépítetlen részén található.

Királydomb

A Királydomb keleti, beépítetlen része lesz nemzeti emlékhely.

Királydomb, drónfotó

A Királydomb keleti, beépítetlen része drónfotón.

A törvénytervezet indokolása emlékeztet arra, hogy Rákos mezeje a későbbi évszázadok emlékezetében a magyar nemzeti szuverenitás és népképviselet szimbólumává vált. Az iromány egyúttal kiemeli, hogy „a magyar történelem sorsfordító tanácskozásainak színhelyét, a Királydombot a kollektív feledés és a beépítés veszélye fenyegeti.”

Az Országgyűlés várhatóan még idén dönt a javaslatról. A Magyar Patrióták Közössége arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy pártállástól függetlenül szavazzák meg a törvényjavaslatot, mert a rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítása valódi nemzeti ügy!

Patrióták © 2020. november 11.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.