Nagyváradra utazott a Wittner Mária-kiállítás

Nagyváradra utazott a Wittner Mária-kiállítás 2048 1365 Patrióták
Vándorkiállítás határok nélkül

Nagyváradra utazott a Wittner Mária-kiállítás

A Szent László Napok alkalmából Németh Szilárd országgyűlési képviselő nyitotta meg a Wittner Mária-emlékkiállítást a bihari megyeszékhely történelmi jelentőségű várában, a Bethlen-bástya „F” épületében. A „Készültem az útra” című tárlat a következő két héten is Nagyváradon marad, július 12-ig a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában találkozhatnak vele az érdeklődők.

Nagyvárad, ahogy nevezték: Erdély kapuja az első határon túli helyszín, amely otthont ad a Patrióták „Készültem az útra” című, Wittner Mária emlékét őrző vándorkiállításnak. A tárlat a Szent László Napok alkalmából utazott a Körös-parti városba, és a nagyváradi vár Bethlen-bástyájához tartozó „F” épületben nyílt meg június 29-én szombaton.

A délelőtti nyitóünnepséget a Magyar Polgári Egyesület rendezte, a szervezet nevében Nagy József Barna elnök köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett rá, hogy Wittner Mária többször és szívesen járt Nagyváradon, sőt egy alkalommal saját maga varrta zászlót adományozott a helyi magyar közösségnek. Jó barátságot ápolt Tőkés László volt királyhágómelléki református püspökkel, aki személyesen is részt vett a kiállítás megnyitóján.

Megtisztelő a Patrióták számára, hogy a Wittner Máriára emlékező vándorkiállítás első határon túli magyar állomása a nagyváradi vár nevezetes történelmi színhelye, a Bethlen-bástya lehet, amely névadója és építtetője, Bethlen Gábor fejedelem emlékét őrzi, de csak néhány lépésre található innen Szent László királyunk sírja – erről Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke beszélt a megnyitóján. A kiállítás főszervezője megköszönte a szervezőknek a tárlat befogadását, és egyúttal a nagyváradi magyarságot is Wittner Mária szavaival arra biztatta, hogy ne hagyják a zászlót a földön heverni, hanem vigyék tovább.

A kiállítást Németh Szilárd országgyűlési képviselő, védnök, Wittner Mária egykori legközelebbi képviselőtársa nyitotta meg, aki beszédében megemlékezett az 1956-os szabadságharcos, egykori halálraítélt erkölcsi nagyságáról. „Marika néni már két éve nincs köztünk, de nem tudjuk és nem is akarjuk őt elengedni” – mondta a képviselő.

Minden mondatot kezdjetek azzal, hogy nincs az a pénz és nincs az az ügy, amelyért alkut lehet kötni az ördöggel – idézte fel Németh Szilárd a Wittner Máriától kapott intelmet, melyet egyik csepeli látogatása alkalmával mondott neki és társainak. Felszólalása végén külön köszöntötte Török Lászlót, Nagyszalonta polgármesterét, gratulálva az erdélyi választáson elért sikerhez.

A „Készültem az útra” vándorkiállítás a Szent László Napok végéig, vasárnap estig vendégeskedett a nagyváradi várban, ugyanakkor július 1-jétől két héten keresztül a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában lehet megtekinteni (Nagyvárad, Sulyok István u. 16.).

Patrióták (Képek: Szent László Napok)

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.