A magyar függetlenség ügyére tette fel életét

A magyar függetlenség ügyére tette fel életét 1338 900 Patrióták
A zászlót vinni kell!

A magyar függetlenség ügyére tette fel életét

Megnyílt Budapest X. kerületében, az Újhegyi Közösségi Házban a Wittner Mária-emlékkiállítás. A vándorút hetedik állomásán D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, és Hajagos Csaba történész tartott rendhagyó tárlatvezetést.

Május 15-én, szerdán 10 órakor nyílt meg Kőbánya-Újhegyen a „Készültem az útra” vándorkiállítás, amely Wittner Mária 1956-os szabadságharcos, halálraítélt életművének állít emléket. Az utazó tárlat ünnepélyes megnyitóján Hetzmann Róbert elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd D. Kovács Róbert Antal, a főváros X. kerületének polgármestere mondott beszédet.

Kőbánya polgármestere kiemelte: Wittner Mária olyan hős, aki egyetlen ügyre, a magyar függetlenség ügyére tette fel az életét. „Amikor kellett, fegyverrel is harcolt érte. Amikor kellett, dacolt érte a halállal. És amikor csak lehetett, emlékezett és emlékeztetett” – mondta.

D. Kovács Róbert Antal beszédében felidézte, amikor 2022-ben a X. kerületi Bajcsy-Zsilinszky Kórház udvarán Wittner Mária jelenlétében felavatták Tóth Ilona szobrát. Akkor készült egy emlékezetes fotó róluk, „az élő szabadságharcosról és a kőbe vésettről”.

„Az ő kezéből 2022 szeptemberében kiesett a zászló. De az a zászló egyetlenegy percig sem hevert a földön. Itt van, ennek a kiállításnak a képeiben. Mert Wittner Mária öröksége a miénk is, kötelességünk a zászlót tovább vinni” – mondta D. Kovács Róbert Antal. A polgármester egyúttal a közelgő választásokra utalva emlékeztetett: „Rövidesen mi is dönthetünk a szuverenitásról és a cselekvőképességről. Kétszer is szavazhatunk Wittner Mária örökségéről.”

A kerület első emberének beszédét követően Hajagos Csaba történész-muzeológus, a kiállítás kurátora tartott rendhagyó tárlatvezetést. A Wittner Mária életművét bemutató vándorkiállítás május 31-ig látogatható nyitvatartási időben a X. kerületi Újhegyi Közösségi Házban (1108 Budapest, Újhegyi sétány 16.).

Patrióták

Fénykép: Somogyi György

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.