• 2017.09.03.

A Tolsztoj utca törölje el a Lukács György utcát!

A Tolsztoj utca törölje el a Lukács György utcát!

A Tolsztoj utca törölje el a Lukács György utcát! 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége február 3-án beadványban fordult a magyar kormányhoz annak érdekében, hogy a Lukács György egykori kommunista politikusról és marxista filozófusról elnevezett III. kerületi utcát nevezzék el Lev Tolsztojról, ezzel is hozzájárulva a régi rendszerből ránk maradt vörös utcanevek eltávolításához. Egyesületünk egyúttal támogatásáról biztosította azt a kormányzati szándékot, miszerint a jövőben Budapesten közterület viselje Lev Tolsztoj nagy orosz író és filozófus nevét.

Lukács György (1885-1971) kétségtelenül részt vett a kommunista rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában

Lukács György (1885-1971) kétségtelenül részt vett a kommunista rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában

Felvetésünknek a február 2-i budapesti Orbán-Putyin találkozó adott alkalmat. A nagy jelentőségű nemzetközi esemény során a magyar fél ígéretet tett arra, hogy Budapesten utcát neveznek el Lev Tolsztoj (1828-1910) emlékére. Ez szükségszerűen egy már meglévő utcanév cseréjével jár, ezért a Magyar Patrióták Közössége azt szeretné elérni, hogy a rendszerváltozás után 27 évvel sajnálatos módon még mindig létező kommunista utcanevek egyike távozzon közterületeinkről.

Mivel a Fővárosi Közgyűlés nemrégiben nagyon helyesen úgy döntött, hogy Lukács György XIII. kerületi szobrát lebontja, – aki egyébként a Tanácsköztársaság, a Rákosi- és a Kádár-rendszer egyik fő kiszolgálója és egyben haszonélvezője volt – így adja magát a helyzet, hogy utca se viselje többet a becstelenné vált bolsevik ideológus nevét. Kezdeményezésünket mindazon ártatlan magyar emberek emlékének szenteljük, akiket a XX. század egyik legbűnösebb ideológiája és egyben legelnyomóbb rendszere, a kommunizmus lelkileg megnyomorított, egzisztenciálisan ellehetetlenített, börtönbe, Gulágra, illetve vérbíró elé juttatott vagy emigrációba kényszerített. Hangsúlyozzuk azonban, hogy nem Tolsztoj és Lukács életművének tudományos összehasonlításáról van szó. Az életművük nem képezi tárgyát a politikai döntéshozatalnak vagy a civil tevékenységnek, így a magunk részéről sem ezzel az aspektussal foglalkoznánk: sokkal inkább a közjó és a moralitás szempontjából tartjuk indokoltnak a cserét.

Lev Tolsztoj elismert regényíró volt, leghíresebb művei a Háború és béke és az Anna Karenina

Lev Tolsztoj elismert regényíró volt, leghíresebb művei a Háború és béke és az Anna Karenina

A kommunista utcanevek felülvizsgálatát ellátó Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalása (MTA BTK-T/5-11-1/2013) a nem javasolt kategóriába sorolta Lukács György kommunista filozófus nevét. Indoklásként a következő szerepel az MTA-nál: „A 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 14. § (2) bekezdése szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, s mivel Lukács György kétségtelenül részt vett a kommunista rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában, a törvény erejénél fogva Lukács Györgyről közterület nem nevezhető el.”

Lukács György a kommunista tekintélyuralmi rendszer kiépítésében kulcsszerepet játszott. A Tanácsköztársaság idején közoktatásügyi népbiztos volt, vitatott körülmények között személyesen is kivégeztetett politikai foglyokat, így a nevéhez konkrét gyilkosságok is kötődnek. Lev Tolsztoj esetében nem beszélhetünk ilyen történeti bűnökről. Élete során mindig elkötelezett híve volt a társadalmi igazságosságnak és a keresztényszociális gondolatnak, és nem vállalt szerepet egyetlen diktatúrában sem. Lukács ellenben 1916-tól élete végéig híve maradt egy totalitárius, tömeggyilkos politikai ideológiának. További fontos indok Lukács nevének eltávolítására a magyar filozófiai és tudományos életben vállalt kifejezetten kártékony szerepe. Lukácsnak köszönhetően egész életpályák lehetetlenültek el. Hírhedt kijelentése, mely szerint nem létezett őelőtte magyar filozófiai kultúra, máig kísért bennünket. Márpedig az önálló magyar filozófia kibontakozása ellen pontosan Lukács György tett a legtöbbet. A Magyar Patrióták Közössége bízik abban, hogy a kormány részéről javaslata kedvező fogadtatásra talál.

A Lukács György utca a főváros III. kerületében, Békásmegyeren található

A Lukács György utca a főváros III. kerületében, Békásmegyeren található

Magyar Patrióták Közössége © 2017. február 3.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.