• 2017.12.12.

Tiltakozunk a Székely Mikó államosítása ellen!

Tiltakozunk a Székely Mikó államosítása ellen!

Tiltakozunk a Székely Mikó államosítása ellen! 150 150 Patrióták

Közlemény

Egyesületünket valósággal megrázta a hír: a ploieşti táblabíróság 2014. november 26-án meghozott ítélete újraállamosította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot. A bírság törvényellenesnek minősítette azt, hogy a közigazgatási szervek 2002-ben visszaadták a kommunizmus idején államosított épületegyüttest jogos tulajdonosának, az Erdélyi Református Egyházkerületnek.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy 25 évvel a kommunizmus bukása után erőszakkal kobozzák el a magyar református egyház egyik legbecsesebb oktatási intézményét, Székelyföld jelképerejű kulturális örökségét!

A Székely Mikó Kollégium az erdélyi magyarság kiemelkedően fontos műemléke, egy nagy múltú erdélyi református oktatási intézmény otthona. A középiskola Mikó Imre grófnak, „Erdély Széchenyiének” köszönheti létét, a szellemi műhelynek otthont adó, emblematikus épület 1870-76 között Zofahl Gusztáv tervei szerint, a gróf adományaiból épült meg. Az építőanyagot a székely lakosság szolgáltatta, amiért az intézmény a „Református Székely Mikó Kollégium” nevet kapta.

Határozottan kiállunk az erdélyi református egyház mellett, amit tüntetés formájában is ki fogunk fejezni. Felszólítunk minden Kárpát-medencei magyar szervezetet, hogy tiltakozzon a román bíróság koncepciós pereket idéző döntése ellen!

„Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!” (Reményik Sándor)

Magyar Patrióták Közössége © 2014. december 4.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.