• 2017.09.04.

Meg fog épülni a Regnum Marianum-emlékhely

Meg fog épülni a Regnum Marianum-emlékhely

Meg fog épülni a Regnum Marianum-emlékhely 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége képviselői múlt héten tárgyaltak Dr. Baán Lászlóval, a Liget Projektet felügyelő miniszteri biztossal, aki biztosította egyesületünket arról, hogy a kormány méltó emléket fog állítani az 1951-ben Rákosi parancsára lerombolt Regnum Marianum-templomnak. Az egyeztetésen szó esett arról, hogy a létesítendő emlékhely a Csete-Makovecz-féle elgondolás alapján, a föld alatt található altemplom bevonásával fog megvalósulni.

Összességében elmondható, hogy a Magyar Patrióták Közössége által kitűzött célok és a kormányzati elképzelések az emlékhely kérdéskörében nagyrészt találkoznak egymással. Mindenképpen sor kerül az altemplom megjelenítésére, a mélygarázsok pedig – a sajtóban publikált egyes tervrajzokkal ellentétben – nem fogják a templom föld alatti maradványait elpusztítani. Egyesületünk azt is kezdeményezte, hogy az új emlékhelynek legyen része a jelenlegi Regnum Marianum-emlékkereszt és egy, a hely történetét és a templom alapító okiratát megörökítő emléktábla.

Dr. Baán László a tárgyalás során elmondta, hogy az építmény elsődleges funkciója emlékezőhely és történeti kiállítóhely lesz. A tervek szerint az állam 200 millió forintot szánna az emlékhelyre, de ez a tételkeret szükség szerint bővíthető lesz. A helyszín történelmi emlékhellyé nyilvánítását a tervezési fázis előrehaladtával fogjuk kezdeményezni. Ígéretet kaptunk arra is, hogy az emlékhely tervezését felügyelő zsűribe a Magyar Patrióták Közössége meghívást kap majd.

A tárgyalásról készített emlékeztető nyilvános, ide kattintva tekintheti meg.

A Magyar Patrióták Közössége közleményben reagált a sikeres egyeztetésre. Ha minden a tervek szerint alakul, 2015 során kiírják az emlékhelyre a tervpályázatot. Az egyesületünk által november 27-én kiadott állásfoglalás hét pontba szedve tartalmazza az építendő emlékhellyel kapcsolatos elvárásainkat.

Közlemény
Álláspontunk a Regnum Marianum-emlékhely kérdésében

A Magyar Patrióták Közösségét örömmel tölti el, hogy a kormányzat a kommunista diktatúra által 1951-ben gyalázatosan lerombolt Magyarok Nagyasszonya-, közismertebb nevén Regnum Marianum-templom helyszínén emlékhelyet szándékozik építeni. Egyesületünk ezzel kapcsolatos álláspontját az alábbiak képezik.

 1. Kezdeményezzük, hogy a Regnum Marianum-templom egykori helyszínén létesítendő emlékhely a föld alatt rejtőző altemplom bevonásával, a Csete-Makovecz-féle koncepciót kiindulási alapnak tekintve valósuljon meg. Az emlékmű legyen méltó a hely rendkívüli történeti és spirituális jelentőségéhez, szakrális mivoltához.

 2. A lerombolt templom föld alatt meglévő szentélye képezze az emlékhely integráns, kiemelt részét.

 3. Az emlékhelyen jelenjen meg valamilyen formában a templom Alapító okiratának szövege és a megépült templom stilizált, kőbe vésett domborműve, történelmének hiteles bemutatásával.

 4. A Regnum Marianum-emlékhelynek legyen része a Keglevich István atya (1929-2000) és mozgalma által állított Regnum Marianum-kereszt, elismerve szakrális és történeti jelentőségét.

 5. Az emlékhelyet méltó környezet vegye körül, az emlékmű érvényesülése érdekében közvetlen közelében épületek ne létesüljenek. A bemutatott hivatalos terveken szereplő teresedést megfelelőnek tartjuk.

 6. Az így létrejövő közterületi egység viselje a Regnum Marianum tér nevet, hogy az emlékhely léte a köztudatba ezáltal is bekerülhessen.

 7. Az elkészült Regnum Marianum-emlékhelyet mint a magyar történelemben meghatározó jelentőséggel bíró helyszínt a kormány rendeletben nyilvánítsa történelmi emlékhellyé!

„Ami ma keresztülvihető, azt senki se halassza holnapra.” (Mindszenty József)

Budapest, 2014. november 27.

Magyar Patrióták Közössége © 2014. november 27.

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.