• 2018.10.08.

Tisza Istvánra emlékeztünk a szerémségi Maradékon

Tisza Istvánra emlékeztünk a szerémségi Maradékon

Tisza Istvánra emlékeztünk a szerémségi Maradékon 150 150 Patrióták

[Cikk letöltése]

Nagyszabású megemlékezést szervezett a szerémségi Maradék református gyülekezete 2018. szeptember 25-én, Tisza István látogatásának századik évfordulóján. Az egykori magyar miniszterelnök történelmi szerémségi útjának centenáriumán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is megjelent. A Magyar Patrióták Közösségét Bökönyi Levente elnökségi tag és a vele tartó küldöttség képviselte.

A megemlékezés délelőtt tíz órakor kezdődött istentisztelettel, melyre az egész Délvidékről érkeztek vendégek. Halász Béla délvidéki református püspök hirdetett Igét az örök üdvösségbe vezető keskeny út és a kárhozat felé tartó széles út példázatáról.

Halász Béla figyelmeztetett arra, hogy a hit megvallása nemcsak az egyszerű embereknek, hanem az elöljáróknak is dolga, még ha a világ semlegességet is vár el tőlük. „Ilyen hitét megvalló ember volt Tisza István, aki miniszterelnökként is a református egyház főgondnoka volt, és Maradékra is azért jött el, hogy egy hívő református magyar gyülekezetet meglátogasson” – emelte ki a délvidéki reformátusok püspöke. Halász Béla reményét fejezte ki, hogy a mai elöljárók is megvallják hitüket és segítik a kereszténység megmaradását ebben a zavaros időszakban.

Halász Dániel, Maradék lelkipásztora köszöntötte a megjelent vendégeket, majd röviden felelevenítette a helyi református gyülekezet létrejöttének okait, körülményeit. A lelkész felidézte, hogy Tisza István száz évvel ezelőtt ezen a napon látogatta meg a gyülekezetet abban a református gyülekezeti házban, amelyből később a mostani templomot kiépítették. Halász Dániel külön köszönetet mondott a Magyar Patrióták Közösségének azért, hogy az egyesület kutatómunkája révén a mai ünnepség létrejöhetett.

Potápi Árpád János államtitkár (j) és Halász Dániel lelkész (b)

Potápi Árpád János államtitkár (j) és Halász Dániel lelkész (b)

Potápi Árpád János beszédében összefoglalta a Szerémség történetét, amely a törökdúlás előtt az ország leggazdagabb része, a Délvidék virgázó kulturális központja volt. A nemzetpolitikai államtitkár örömét fejezte ki, hogy Tisza István látogatása után száz évvel is vannak magyarok a Szerémségben, és újra a kezükbe akarják venni a sorsukat, mert 1976-os megszüntetése után pár évvel ezelőtt újraindult a magyar iskolai osztály. Potápi Árpád János a jövőre tekintettel elmondta: nemsokára új magyar óvoda épül Maradékon a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében.

Az emlékező beszédeket követően a résztvevők a templomból átsétáltak a református temetőbe, hogy megkoszorúzzák Kozma Géza síremlékét, aki Tisza István látogatásakor Maradék lelkipásztora volt. Halász Dániel felidézte, hogy bár nem sok emlék maradt Kozma Géza után – aki nagybetegen fogadta Tisza Istvánt – de az egyházi jegyzőkönyvek tanúsága szerint a maradéki gyülekezet az ő idejében épült leginkább mind fizikai, mind lelki értelemben. Az emlékező beszédet követően a megjelent állami és társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat a sírhantra.

Koszorúzás Kozma Géza lelkipásztor sírjánál

Koszorúzás Kozma Géza lelkipásztor sírjánál

Kozma Géza maradéki lelkipásztor sírja

Kozma Géza maradéki lelkipásztor sírja

A megemlékezést követően a maradéki gyülekezet finom délvidéki ebéddel vendégelte meg a megjelenteket a templomkertben felállított sátrakban. Az asztalokról nem hiányzott a szerémségi szőlészkultúrát hamvaiból feltámasztó Maurer Oszkár kiváló bora, a Corvina sem.

Az ebéd előtt Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke mondott nagyhatású beszédet. Örömét fejezte ki, amiért ilyen sokan eljöttek. Felhívta a figyelmet a magyarok összetartozására, és meghagyta, hogy ne engedjük el egymás kezét. Pánczél Károly hangsúlyozta: a magyarok számára igencsak rosszul sikerült 20. század után a 21. század a magyarság évszázada lehet, ha megmaradunk kereszténynek, és magyarnak. Az első célt segíti elő a maradéki református egyház a másodikat pedig a nemsokára elkészülő új magyar óvoda.

Pánczél Károly és Halász Dániel

Pánczél Károly és Halász Dániel

A rendezvényhez kapcsolódóan a Patrióták délvidéki szakmai kirándulást szerveztek szerémségi és Zenta környéki települések felkeresésével. A látogatás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Magyar Patrióták Közössége © 2018. október 8.

[Cikk letöltése]

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.