• 2017.08.20.

Meghívó – Jótékonysági est a szerémségi magyar oktatásért

Meghívó – Jótékonysági est a szerémségi magyar oktatásért

Meghívó – Jótékonysági est a szerémségi magyar oktatásért 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége jótékonysági esttel nyitja meg az új évet: 2015. január 22-én – a magyar kultúra ünnepén – adományokat gyűjtünk a szerémségi Maradékon zajló magyar oktatás jövőjéért.

Maradék 2000 lakosú szerémségi település a Duna és a Száva közén, a valaha kiváló borokat termő Tarcal-hegység déli lejtőjén, Budapesttől 330, a magyar-szerb határtól 150 km-re. Lakosainak még mintegy negyede magyar, akik vegyesen katolikusok és reformátusok. A titóista Jugoszláviában magyar iskoláját bezárták, azóta egyre nagyobb gondot jelent a nyelv és kultúra megőrzése. A szerémségi magyarok kettős szórványban élnek: miközben a szerb állam számukra anyanyelvi oktatást egyáltalán nem biztosít, a horvát papokból álló szerémségi katolikus egyházvezetés a mai napig tiltja templomaikban a magyar nyelv használatát.

Valaha, a középkorban ez egy színmagyar vidék volt. Ma a Szerémség lakosságának mindössze 1%-a magyar. Különös, hogy éppen legjelentősebb településüket hívják Maradéknak. A szórványosodás azonban ezt a közösséget sem kímélte. Az utolsó pillanatban a helyi magyarságot összefogva a református közösség vállalta magára az anyanyelv és a nemzettudat gondozását. Ennek megfelelően 2013-ban magyar óvodát hoztak létre a helyi magyar gyermekek számára. Halász Dániel, a gyülekezet fiatal lelkésze magyar iskola megalapítását tervezi – ez azonban aligha sikerülhet az összmagyarság és az anyaország támogatása nélkül.

A Magyar Patrióták Közössége 2014 júliusában – szerémségi kutatóútja során – meglátogatta a maradékiakat. Az ott szerzett pozitív tapasztalataink vezettek minket arra a meggyőződésre, hogy idén a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi rendezvényünket Maradékért tartsuk meg. A jótékonysági estet befogadta a budai Szent Imre Gimnázium, amelynek díszterme méltó helyszíne lesz a magyar kultúra ünnepének. A 18 órai kezdettel tartandó ünnepélyen Meister Éva színművésznő „Ez a világ olyan világ…” címmel ad műsort, előadást Dr. Makkai Béla történész Julián iskolák és megmaradás címmel, míg Dr. Papp Lajos szívsebész professzor Küldetésünk a Kárpát Hazában címmel tart.

A belépőjegy ára 1.500 Ft, a támogató jegy ára 3.000 Ft. A belépőjegyek árával a maradéki magyar oktatás jövőjét – az óvoda fenntartását, az iskola előkészítését – támogatja.

Magyar Patrióták Közössége © 2015. január 6.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.