• 2020.07.24.

Legyen nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb (videó)

Legyen nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb (videó)

Legyen nemzeti emlékhely a rákosmezei Királydomb (videó) 150 150 Patrióták

A középkori országgyűlések központi helyszíne a felsőrákosi Királydomb volt, amelynek területét már félig beépítették az utóbbi száz évben – mondta Kontos Gábor a Patrióták YouTube csatornájára frissen kikerült videóban, amelyben a Budapest X. kerületében lévő helyszín drónfelvételen is látható. A Patrióták elnökségi tagja hangsúlyozta, az egyesület célja a terület nemzeti emlékhellyé nyilvánítása.

Évszázadokon keresztül szolgált a magyar országgyűlések központi helyszínéül a jelenleg Budapest X. kerületében fekvő Királydomb. Az első gyűlést 1277-ben, IV. (Kun) László király idejében tartották itt, az utolsót pedig 1540-ben, majd a török hódoltság megszakította ezt a hagyományt. Az utóbbi évszázadokban azonban szinte teljesen kikopott a köztudatból ez a jelentős helyszín, és a Királydomb nagyrészét mára lakóházak borítják.

– Rákosmezejét az itt tartott országgyűlések miatt az Árpád-korban többször is az ország közepének nevezték. Ma már nehéz elképzelni, hogy ezeknek az országgyűléseknek a központja a király sátrával a domb legmagasabb pontján, a mai X. kerületi Nagyicce utca valamely kertjében lehetett – mondta Kontos Gábor. Az alelnök szerint a Nagyicce utcai kertek végében elterülő ligetes, a domb szabadon maradt része alkalmas helyszín lehetne Nemzeti Emlékhely létrehozására.

Célunk az, hogy itt egy park maradjon a közepén egy emlékművel, amely azt hirdetné, hogy itt volt a rákosmezei országgyűlések központja – mondta Kontos Gábor.

Nagy Mátyás / Magyar Patrióták Közössége 2020. 05. 26.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.