• 2020.07.24.

Bemutattuk vándorkiállításunkat a haza ifjú hőseiről (videó)

Bemutattuk vándorkiállításunkat a haza ifjú hőseiről (videó)

Bemutattuk vándorkiállításunkat a haza ifjú hőseiről (videó) 768 516 Patrióták

A haza ifjú hősei címmel készített középiskolai vándorkiállítást a Magyar Patrióták Közössége (Patrióták), melyben egy-egy tablón tíz, harmincöt évnél fiatalabb huszadik századi magyar hazafi életútját mutatjuk be a diákoknak. A magyar hősök emlékünnepe alkalmából megtartott kecskeméti kiállításmegnyitón Wittner Mária 1956-os szabadságharcos – kinek életútja szintén szerepel a hősök panteonjában – a fiatalokat arra figyelmeztette, hogy a zászlót mindig tovább kell vinni.

A zártkörű megnyitót megtisztelte jelenlétével Wittner Mária, aki örömét fejezte ki, amiért a Patrióták csapata továbbviszi az elődök örökségét. „A zászlót vinni kell. Soha egyetlenegy percig ne hagyjuk a földön heverni. A zászlót vinni kell, hittel vinni kell” – üzente a jövő nemzedékeknek az 1956-os szabadságharcos, egykori halálraítélt. A vándorkiállítással az a célunk, hogy a hősök életérzését a mai fiatalok számára is átélhetővé, megérthetővé tegyük, mert egy olyan korban élünk, amikor a társadalom az elkényelmesedés, a világ pedig a szellemi kiüresedés felé tart – jelentette ki Hetzmann Róbert, a Patrióták elnöke. „Mi valljuk azt, hogy ahol megbecsülik a hősöket, ott lesznek újak, mert hősökre minden korszakban szükség van. Azért küzdünk, hogy a patrióta eszme minél több magyart áthasson a Kárpát-hazában, és minél többen járjanak az ősök útjain” – emelte ki egyesületünk elnöke.

Hajagos Csaba történész-muzeológus, a kiállítás szakmai partnere elmondta, hogy a hősök életútjának bemutatását több hónapos kutatómunka előzte meg, ami a dokumentumok összeállításán dolgozó történészek számára is sok újdonságot tartogatott.

A történész a tíz bemutatott hős közül külön kitért Görgey Jánosra, az 1938-as nagyszalánci csehkiverés hősére, akinek életútjáról – a levéltári források hiányában – mindössze a sírkövén szereplő információkat lehetett tudni, mígnem sikerült felvenni a kapcsolatot a család leszármazottaival, akik tömegével küldték a dokumentumokat a kiállításhoz. „Gyakorlatilag amióta Görgey Jánost 1938-ban eltemették, azóta soha nem keresték vagy kutatták életútját” – mutatott rá a történész a több évtizedes mulasztásra, amit a kiállítás orvosolni tudott. „Elolvasva Görgey János életútját, egy tiszta lelkű nemes hazafit látunk magunk előtt, aki útmutató a társadalom számára. Már ezért megérte megrendezni a Patriótáknak a vándorkiállítást” – fogalmazott Hajagos Csaba.

A járványhelyzet miatt egyelőre csak zárt körben bemutatott kiállítás június 21-ig látogatható a kecskeméti piaristáknál, majd csak várhatóan szeptemberben indul útjára. A Patrióták célja, hogy a haza ifjú hőseinek példamutató életútjával minden Kárpát-medencei magyar középiskolában találkozzanak a diákok, ezért várjuk internetes elérhetőségünkre (info@patriotak.hu) mindazon középiskolák jelentkezését, melyek helyet kívánnak adni a tablóknak.

A haza ifjú hősei kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából valósult meg, és a május 31-én közzétett bemutató kisfilm mellett a www.ahazaifjuhosei.hu honlap segítségével már virtuálisan is bebarangolható. Egyesületünk ezúton is köszönetet mond a kecskeméti Piarista Rendháznak a kiállítás befogadásáért és a szervezésben nyújtott segítségért.

Hertelendy Gábor / Patrióták © 2020. május 30.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.