• 2017.12.18.

A székesfehérvári koronázó templomnak újjá kell élednie

A székesfehérvári koronázó templomnak újjá kell élednie

A székesfehérvári koronázó templomnak újjá kell élednie 150 150 Patrióták

A középkori Magyar Királyság szakrális központja a székesfehérvári koronázó templom volt, amely építését 1018-ban Szent István kezdte el. Egészen 1543-ig, a város elestéig itt koronázták királyainkat, akik ebbe a templomba temetkeztek. Falai közt őrizték a koronázási jelvényeket, így a Szent Koronát is. A Magyar Patrióták Közössége kiemelt céljának tekinti, hogy a koronázó templom újjáépítésének gondolata a társadalom széles köreiben támogatást nyerjen.

Egyesületünk 2015. április 9-én megjelentetett közleményében kinyilvánította, hogy támogatja Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának azon elképzeléseit, amelyek a ma Romkert néven ismert nemzeti emlékhely, a királyi koronázó templom jövőjére vonatkoznak, a közös célok megvalósulása érdekében pedig együtt kíván működni az önkormányzattal.

Ezt megelőzően, 2015. február 27-én egyesületünk küldöttsége Székesfehérvárott járt, és a város vezetőivel – így Dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel – egyeztetett. A város polgármestere elmondta, hogy már 2013-ban bekerült az Árpád-ház programot meghirdető kormányhatározatba az újjáépítés lehetősége, ám ennek a kifejezésnek a tartalma még nincs rögzítve. A találkozóról készült emlékeztetőt ide kattintva tekintheti meg:

Székesfehérvár Emlékeztető 2015.02.27.

A Patrióták fontos kezdeményezésüknek tekintik a koronázó templom mint emlékhely helyreállítását, valamint a nemzeti emlékezetben betöltött szerepének fokozását. Különösen a fiatal nemzedéket szeretnénk ebbe a munkába bevonni. A székesfehérvári koronázó templom újjáépítése 2022-re, a Fehérváron elfogadott Aranybulla 800. évfordulójára, vagy 2038-ra, Szent István halálának 1000. évfordulójára valósulhatna meg.

Magyar Patrióták Közössége © 2015. április 9.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.