Hőseink megmutatták, hogy kell a nehéz időkben helytállni

Hőseink megmutatták, hogy kell a nehéz időkben helytállni 1143 773 Patrióták
Vándorkiállítás Petőfiszálláson

Hőseink megmutatták, hogy kell a nehéz időkben helytállni

Három és fél évvel ezelőtt Wittner Mária nyitotta meg Patrióták által készített A haza ifjú hősei című tárlatot, amely tíz, XX. századi magyar hős fiatal életét és példaadó tettét mutatja be. A rollapokból álló vándorkiállítás most a Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszállásra utazott, ahol a tablón szereplő hősök egyike, Vezér Ferenc pálos szerzetes, a legismertebb alföldi vértanú szolgálta közösségét, aki 1944-ben környékbeli fiatal lányokat és asszonyokat védelmezett a betörő szovjet hódítóktól. Vezér Ferenc bátor kiállása később az életébe került, 1951-ben koncepciós eljárás keretében kivégezték.

November 10-én a kiállítás ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott Szász János polgármester, aki kiemelte, hogy a település számára miért fontos a mostani kiállítás, külön elhelyezve Vezér Ferenc páter szerepét a község helytörténetében. A házigazda nevében Rádi Györgyi intézményvezető a tárlat iskolai oktatásban való felhasználását említette, ezért fontosnak tartja, hogy a diákok szülei közül is minél többen megismerjék.

A Patrióták képviseletében Hetzmann Róbert elnök a kiállítás megszületésének körülményeiről, három és fél éve tartó vándorútjáról beszélt. Akkor még Wittner Mária is jelen lehetett a megnyitón, emlékeztetett, majd felolvasta a tavaly elhunyt ’56-os legenda ifjúsághoz intézett üzenetét.

Hajagos Csaba történész, a kiállítás kurátora rögtönzött előadásában a tablókon bemutatott hősöket méltatta, külön kiemelve Vezér Ferenc helytállását. Közös volt bennük, hogy a közösségeket éltették, a kommunizmus pedig arra törekedett, hogy ezeket a közösségeket szétrombolja – mondta.

A történész a megnyitó többségében diákokból álló közönségéhez szólva nyomatékosította: a hős életutak kiemelése azért nagyon fontos, hogy egyrészt a történelem ne ismételje meg önmagát, másrészt azért, hogy ha ez mégis megtörténne, akkor legyenek előttünk ők a jó példák, hogyan kell ilyen helyzetben viselkedni.

Az ünnepélyes megnyitó végén a rendezvényen szintén jelen lévő Pál Csaba pálos szerzetes néhány fontos, Vezér Ferenc életéhez kapcsolódó helytörténeti emlék felidézével egészítette ki az elmondottakat.

A haza ifjú hőseiről szóló tárlat a petőfiszállási Községi Könyvtárban november 24-ig látogatható, minden kedden és csütörtökön 13-tól 17 óráig, szerdánként és szombatonként 9-től 13 óráig, míg pénteken 13 és 18 óra között.

Patrióták © 2023. november 13. / Fényképek: Somogyi György

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.