• 2020.10.23.

Ismét akcióban: Marx és Ságvári utcáját is áthúztuk (videó)

Ismét akcióban: Marx és Ságvári utcáját is áthúztuk (videó)

Ismét akcióban: Marx és Ságvári utcáját is áthúztuk (videó) 1024 687 Patrióták
Látványos performansszal üzentünk a Bem térről: az MTA a továbbiakban tegyen hathatós lépéseket az önkényuralom utcaneveinek megváltoztatására! A kommunista elnevezések eltörléséért szervezett akció során 56-os hagyományőrzők díszsortüze is eldördült.

Bár a rendszerváltozáskor megalakult országgyűlés az 56-osok örökségéhez nyúlt vissza, 30 év elteltével továbbra sem ment végbe a radikális szakítás a vörös diktatúrával, amely a szimbólumok szintjén is máig velünk él. Ennek talán leginkább szemet szúró hagyatékai a kommunista utcanevek – mondta sajtótájékoztatónk elején Hetzmann Róbert, egyesületünk elnöke.

Egyesületünk a nemzeti ünnep alkalmából az ikonikus 56-os helyszínnek számító Bem téren adott hangot annak a tarthatatlan helyzetnek, hogy harminc évvel a rendszerváltozás után, még mindig több mint félezer kommunista utcanév található Magyarországon. A mulasztásos törvénysértés oka, hogy a jogszabály az MTA-ra bízta annak eldöntését, hogy kinek a nevét nem viselheti közterület.

Sajnos az akadémia ezt a feladatot ez idáig lényegében elszabotálta. Sorra születtek a diktatúra kiszolgálóit felmentő állásfoglalások, gaztetteik súlyát elmaszatoló, ideológiailag motivált „szakvélemények” – mondta az elnök.

Az MTA olyan személyeket tartott elfogadhatónak, mint a Tisza István ellen merényletet tervező Szabó Ervin, a vörösterror elkötelezett híve, a párizsi kommünben ténykedő Frankel Leó, vagy Benedikt Ottó, Kun Béla munkásmozgalmi panteonban nyugvó hírhedt titkára.

Hetzmann Róbert bejelentette: levélben fordulunk az MTA idén megválasztott új elnökéhez, Freund Tamáshoz, hogy az akadémia a kommunista utcanevek ügyében hozott eddigi határozatait vonja vissza, és tekintettel az önkényuralmi rendszer áldozatainak, kárvallottjainak érzékenységére, a jövőben ne akadályozza az önkényuralom utcaneveinek megváltoztatását.

A sajtótájékoztató után a Patrióták egy molinót feszítettek ki, melyen a különböző kommunista utcanevek mellett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Károlyi Mihály Gimnázium, a Rajk László Szakkollégium és a BME Schönherz Kollégium névtáblája is szerepelt. Az egyesület tagjai valamennyit áthúzták fekete festékkel.

A Patrióták ezt követően elhelyezték az 1956. október 23-i Bem téri tüntetés emlékére koszorújukat a Bem-szobornál, majd korabeli ruhába öltözött 56-os hagyományőrzők díszsortüzet adtak le a szabadságharc hőseinek tiszteletére.

Patrióták © 2020. október 23.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.