• 2019.04.04.

Átadtuk petíciónkat Gulyás Gergely miniszternek

Átadtuk petíciónkat Gulyás Gergely miniszternek

Átadtuk petíciónkat Gulyás Gergely miniszternek 1024 439 Patrióták

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter személyesen vette át a Magyar Patrióták Közössége küldöttségétől a kommunista utcanevek elleni folyamodványt és az azt támogató több mint 6 ezer aláírást. A petíció idén február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján indult, és a szovjet megszállást dicsőítő egykori állami ünnepnapon, április 4-én zárult le. A miniszter támogatja a Patrióták kezdeményezését.

Gulyás Gergely miniszter átveszi a folyamodványt Hetzmann Róbert elnöktől – a küldöttség további tagjai dr. Juhász Kitti és Kassay Gergő
Gulyás Gergely miniszter átveszi a folyamodványt Hetzmann Róbert elnöktől – a küldöttség további tagjai dr. Juhász Kitti és Kassay Gergő

Csütörtök délután fogadta Kossuth téri irodájában Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter – a kommunista utcanevek eltörléséért indult folyamodvány címzettje – a Magyar Patrióták Közössége háromtagú küldöttségét. Az egyesület képviselői a találkozón átadták a petíciót és az ahhoz csatlakozó összesen 6138 személy aláírását. A kezdeményezés azért indult útjára, mert bár 2012 óta törvény tilalmazza a kommunista utcaneveket, napjainkig közel ezer közterület viseli a diktatúra megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában jeleskedő személyek nevét. A Patrióták árnyékjelentést is vittek a miniszternek, ami a szervezet gyakorlati példákkal alátámasztott megállapításait tartalmazza arra vonatkozóan, hogy miért akadt el az önkényuralom utcaneveit tilalmazó 2012-es törvény végrehajtása. Egyesületünk két okot nevezett meg: a Magyar Tudományos Akadémia részrehajló, a kommunista diktatúra bűnöseit mentegető hozzáállását, valamint a kormányhivataloknak az átnevezéseket bojkottáló önkormányzatok iránti engedékenységét.

A folyamodványt aláíró több mint hatezer támogató azzal a kéréssel fordult a miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy mint az önkormányzatok feletti törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatalok irányítója, lépjen fel a törvény hatékonyabb érvényre juttatásáért. Gulyás Gergely a Patrióták küldöttségének elmondta, hogy a petíció céljával egyetért, az abban foglaltakat személyesen is fontosnak tartja. A miniszter megígérte: utasítani fogja a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, hogy kötelezzék az önkormányzatokat mindazon utcanevek megváltoztatására, amelyeket az MTA nem nyilvánított kifejezetten használhatónak. Az Patrióták arra is felhívták a figyelmet, hogy az Akadémia kötelező érvényű összefoglalója számos vitatott szereplő esetében nem tartalmaz értékítéletet, vagy egyértelmű állásfoglalás helyett a nehezen értelmezhető „nem javasolt” minősítést alkalmazza – Marx, Károlyi Mihály és a Néphadsereg utca is ebbe a körbe került. Emellett az MTA olyan kommunistákat tekint használhatónak, mint a Tisza István ellen merényletet tervező, a vörösterror gondolatát magáénak valló Szabó Ervin, ami Gulyás Gergely szerint is tarthatatlan.

A Magyar Patrióták Közössége arra is javaslatot tett, hogy a jövőben ne a Magyar Tudományos Akadémián múljon annak megítélése, hogy kinek a nevét nem viselheti közterület Magyarországon. Egyesületünk ezt a hatáskört egy másik alkotmányos jogállású szervezethez, a Nemzeti Emlékezet Bizottságához helyezné át, amely 2014-es megalakulása óta a kommunista önkényuralom bűneinek feltárását, a diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzését végzi. Gulyás Gergely az elképzeléssel kapcsolatosan arról tájékoztatta a küldöttség tagjait, hogy megfontolandónak tartja a Patrióták javaslatát. A sikeres találkozón elért eredmények bizakodással töltik el a Magyar Patrióták Közösségét. A kommunista utcanevek megváltoztatásáért indított folyamodvány célt ér, és ha minden jól alakul, még ebben az évben lehullanak a vörös utcanévtáblák!

A Patrióták által készített árnyékjelentés innen érhető el

A petíció átadásáról készült elismervényt innen tudja letölteni

Fényképezte: Somogyi György
Magyar Patrióták Közössége © 2019. április 04.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.