• 2017.12.23.

Konferencia a Gulágra hurcolt külhoni magyarokról

Konferencia a Gulágra hurcolt külhoni magyarokról

Konferencia a Gulágra hurcolt külhoni magyarokról 150 150 Patrióták

A közönség / Kép: Dormán László

A Keskenyúton Alapítvány szervezésében konferenciát tartottak 2016. november 25-én pénteken, a Szovjetunióba hurcoltak emléknapján a budapesti Polgárok Házában. A rendezvényen egyesületünket Dr. Juhász Kitty jogász tagtársunk képviselte, aki a büntetőtáborokba zártak emberi jogainak nemzetközi jogi megítéléséről tartott előadást.

Több mint száz fős érdeklődő közönség gyűlt össze pénteken délelőtt 11 órakor a fővárosban, hogy a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából szervezett tanácskozást figyelemmel kísérje. A konferenciát Dr. Kovács Emőke, a GULÁG emlékév szakmai vezetője, valamint Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár nyitotta meg.

Vincze Gábor történész a rabszolga-táborokba hurcolt erdélyi magyarokról, míg Weiss Rudolf, a Vajdasági Német Népi Szövetség elnöke a délvidéki svábok 1944 utáni sorsáról tartott előadást. Kiss Igor doktorandusz a délvidéki haláltáborokról beszélt, akárcsak Csorba Béla temerini néprajzkutató. Friedrich Anna bezdáni születésű pszichológus újságíró a fel nem dolgozott traumák élőkre gyakorolt hatását mutatta be. Dr. Botlik József történész a visszacsatolt területekről behívott egykori magyar országgyűlési képviselők háború utáni megpróbáltatásairól tartott előadást, míg Dr. Bank Barbara történész a kényszermunkára küldött egyházi személyek sorsát ismertette. Dr. Bognár Zalán egyetemi docens és Dupka György történész a kárpátaljai magyar közösség tragédiáját hozta közelebb hozzánk.

Dr. Juhász Kitty / Kép: Dormán László

Dr. Juhász Kitty jogász, a Magyar Patrióták Közösségének tagja a hírhedt máramarosszigeti börtön példáján keresztül, a nemzetközi jog felől közelítette meg a kommunista diktatúra által fenntartott táborok kérdését.  Előadásában hiányolta az elkövetők felelősségre vonását, elfogadhatatlannak nevezve, hogy ebben az alapvető erkölcsi kérdésben a jogrend nem az igazságosság, hanem a jogbiztonság oldalára állt.

A színvonalas ismeretterjesztő konferencia a Cseresnyésné Kiss Magdolna által vezetett, az 1944-45-ös délvidéki tragédia emlékét kegyelettel ápoló Keskenyúton Alapítvány szervezésében valósult meg, a Gulág Emlékbizottság támogatásával.

A képekért köszönetet mondunk Dormán László fényképész úrnak és a Keskenyúton Alapítványnak.

Magyar Patrióták Közössége © 2016. november 28.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.