• 2020.02.23.

Életmentő segítséget vittünk a Felvidékre (videó)

Életmentő segítséget vittünk a Felvidékre (videó)

Életmentő segítséget vittünk a Felvidékre (videó) 1024 573 Patrióták

Bár a kecsői magyar kisiskola megmentéséért indult adománygyűjtésünk március végéig tart, a januárig befolyt 1,7 millió forintot átutaljuk a felvidéki falu önkormányzatának, mert az intézmény enélkül már nem tudna továbbműködni. Látogatásunk során videót készítettünk a kecsőiek iskolamentő küzdelméről, ami a Patrióták YouTube-csatornájára is felkerült.

A magyar határtól csupán fél kilométerre, az aggteleki hegyek ölelésében fekszik a háromszázötven lakosú, máig 90%-ban magyarok lakta Kecső. A település egyetlen magyar iskoláját azonban átmeneti létszámhiány miatt a megszűnés fenyegeti, ugyanis a tanulók száma után járó fejkvóta már nem fedezi a fenntartási költségeket. Az elmúlt években viszont példásan megugrott a születések száma, a Patrióták ezért tavaly decemberben gyűjtésbe kezdtek az intézmény megmentéséért.

A jótékonysági felhívás eredményeként januárig 1,7 millió forint gyűlt össze, aminek átadásáról szervezetünk küldöttsége csütörtökön írt alá megállapodást a település polgármesterével. A Patrióták felvidéki látogatásáról videó is készült, amiben a helyiek is elmondják, miért küzdenek iskolájuk megmentéséért.

https://youtu.be/nMhyQs1rFrA
Videón a Patrióták kecsői látogatása

„Semmi esetre sem szeretnénk feladni az iskola megmaradásáért folytatott harcot, de már a bérek kifizetésével is gondban voltunk az elmúlt hónapban. A Patriótáktól kapott segítség a legjobb pillanatban érkezett, így fél évre meg tudjuk oldani azokat a problémákat, melyekre önerőből nem lettünk volna képesek” – mondta Lőrincz Gyula polgármester az adományozási szerződés aláírását követően.

A festői fekvésű Kecső megmaradása az iskolán múlik

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke szerint, a kecsői iskola fennmaradása nemzetstratégiai érdekünk, mert így az elmúlt években született gyermekek magyar nyelven tudják megkezdeni tanulmányaikat. A Patrióták célját ismertetve hangsúlyozta, a szervezet ebben az egy-két „szűk esztendőben” adományokkal szeretné biztosítani az iskola megmaradását, „hogy Kecsőn is magyarul írhassák a jövőt.”

Lőrincz Gyula polgármester és Hetzmann Róbert, a Patrióták elnökének kézfogása az adományozási szerződés aláírása után

A Patrióták adománygyűjtése március végéig tart, amely során a legkisebb összeg is nagy segítséget jelenthet az életben maradásért küzdő iskolának.

Ezúton is köszönetet mondunk minden honfitársunknak, aki már támogatta a kezdeményezést, aki pedig még szeretne hozzájárulni, hogy a kecsői gyermekek anyanyelvükön tanulhassanak, március végéig tudja átutalni adományát egyesületünk számlaszámára.

Banki átutaláshoz szükséges adatok:

Kedvezményezett neve: Magyar Patrióták Közössége
Bankszámlaszám: 63200171-11070966
Megjegyzésnek írja be: Kecső

(Nemzetközi számlaszámunk (IBAN): HU12 6320 0171 1107 0966 0000 0000, SWIFT-kód: TAKBHUHB, Számlavezető bank: Takarékbank Zrt.)

Nagy Mátyás, Magyar Patrióták Közössége © 2020. 02. 23.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.