• 2017.09.03.

Első találkozás csángó keresztgyermekünkkel

Első találkozás csángó keresztgyermekünkkel

Első találkozás csángó keresztgyermekünkkel 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége részt vesz a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) által meghirdetett „Legyen Ön is Keresztapa, Keresztanya!” programban. A leendő keresztszülő a folyamatos kapcsolattartást, az évenkénti, magyar oktatásra szánt támogatást és a lehetőség szerinti személyes találkozást is igyekszik elvállalni.

Júliusi utazásunk előtt egyeztettünk a KEMCSE-vel, és kiválasztottak nekünk egy kosteleki kislányt, a 9 éves Virág Erikát, akit a továbbiakban támogatni tudunk. Egyesületünk a kapcsolattartásra kijelölt a tagok közül egy-két személyt, de az anyagi támogatást a tagsággal együtt vállalja.

Kosteleki utunk alatt lehetőségünk adódott megismerkedni a kislánnyal és családjával. Vaszi Levente helyi tanárnál szálltunk meg. A keresztgyerekünket másnap délután látogattuk meg, ahová a kosteleki magyar foglalkozásokat tartó tanárnő, Bardócz Noémi kísért el minket. A család először félénken, a kislány kicsit szégyenlősen, de örömmel fogadott bennünket. Egy kis idő elteltével a közös beszélgetés hatására már ők is feloldódtak, és egyre nyitottabbá váltak. A szülők állattartással, illetve havasi kert- és mezőműveléssel foglalkoznak, a kislány, Erika általános iskolás, most szeptembertől lesz 3. osztályos. A bátyja most ballagott el a helyi általános iskolából, idén ősztől középiskolában folytatja tanulmányait.

A család gyönyörű hegyek és magas dombok által körülölelt helyen lakik, és – ahogy Kosteleken a többi lakónak is – nagy kertjük, kaszálójuk van. A zöldségek közül legfőképpen burgonyát (helyi nevén pityókát), paprikát, paradicsomot, sárga- és fehérrépát, céklát és hagymát termesztenek. Évente kétszer kaszálnak, hogy biztosítsák állataiknak a szénát. A kertben termett gyógynövényeket is felhasználják. Körte-, alma-, cseresznye- és vadmeggyfájuk van. Az állatok közül lovat, teheneket, tyúkokat, kecskét tartanak. A család vendégül látott minket; házi készítésű sajttal, kenyérrel, szalonnával, üdítővel kínáltak meg. Egyesületünk mesekönyveket, kifestőket és ismeretterjesztő füzeteket, kisebb ajándékokat, édességeket és élelmiszert ajándékozott a kislánynak és családjának, aminek nagyon örültek. Erika, először csendes volt és csak mosolygott, de végül ő is nyitottabbá vált, szép verset mondott, amit a magyar foglalkozásokon tanultak.

Másnap délután újra meglátogattuk őket, de csak én maradtam ott hosszabb ideig, mert a küldöttségünk többi tagja bejárta a környező településeket az adatgyűjtés és a terepmunka folytatása érdekében. Sokat beszélgettem a családdal, majd Erika körbevezetett a nagy kertben és egész területüket bemutatta. Még egy kis patak is folyik hosszan a kerítésük mellett. Édesapja felültetett kettőnket a lovukra, így még lovagoltunk is. Ezután Erikával rajzoltunk, majd a biciklijével elvitt sétálni a faluba. Nagyon szeret biciklizni és a szabadban játszani, többször futottunk le közösen a kert végében emelkedő magas dombról. Estefelé megmutatták családi fényképeiket is, és mikor visszajöttek a többiek, újra megkínáltak minket házi készítésű ételeikkel.

Közösen elköszöntünk tőlük, levelezési címet cseréltünk, és szép élményekkel gazdagodva indultunk visszafelé. Örülünk, hogy egy nagyon kedves, barátságos, vendégszerető gyimesi csángó-magyar családot ismerhettünk meg, akikkel a továbbiakban is tartani fogjuk a kapcsolatot, és meglátogatjuk őket, amint legközelebb Kostelek közelében járunk.

Szeleczky Tünde
Kapcsolattartó, Magyar Patrióták Közössége

Képek: Izing Máté
Magyar Patrióták Közössége
© 2015. szeptember 14.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.