Bemutatjuk a magyar történelmet a pozsonyi csatától ’56-ig

Bemutatjuk a magyar történelmet a pozsonyi csatától ’56-ig 1024 576 Patrióták
Ősök és hősök produkció

Bemutatjuk a magyar történelmet a pozsonyi csatától ’56-ig

Nagy idők tanúi tíz kisfilmen

Ősök és hősök címen fut a Patrióták történelmi ismeretterjesztő műsorsorozata, amely a magyar múlt nevezetes korszakainak katonáit a korabeli mindennapi életet is bemutatva teszi közismertté. Az Emmi támogatásával megvalósult produkció elkészítésében közel háromszázan vettek részt. A legszélesebb közönségnek szánt filmeket elsőként 2021. július 24-25-én a sármelléki HANGÁRFESZTIVÁL-on vetítjük le, ahol személyesen is találkozni lehet majd ezer év katonai hagyományőrzőivel.

Az Ősök és hősök című történelmi ismeretterjesztő műsorsorozat a magyar történelem nevezetes eseményeit, korszakainak katonáit úgy teszi közismertebbé, hogy egyben civil életüket is bemutatja, párhuzamba állítva a hősök szerepvállalását mindennapjaikkal.

A produkció célja a hagyományőrzés, a pozitív nemzetkép erősítése és a jövő nemzedékek megszólítása, ugyanakkor az értékőrzés mellett a tradíciók újragondolt formában való átadását is szolgálja.

A kisfilmekben beöltözött hagyományőrzők segítségével hívjuk elő az egyes korszakok hőstörténetét a katonai és civil élet szemléltetésével. Bemutatjuk a hajdani fegyverek mellett a hétköznapi használati eszközöket, valamint a korabeli katonai viselet mellett a civil öltözködést is. Emellett az adott korszak, esemény ikonikus alakjai, eseményei mellett előadóművészek segítségével újra megelevenednek a korszakra jellemző táncok, zenék feldolgozásai is.

Az Ősök és hősök sorozat jelenleg az alábbi történelmi korszakokat dolgozza fel: A pozsonyi csata (907), Keresztesek II. András korában, IV. Béla és a tatárjárás, A nándorfehérvári diadal és a végvári harcosok, Rákóczi katonái és a kurucok, Nemzetőrök (1848/49), A limanovai csata (1914), A nyugat-magyarországi felkelés és a Rongyos Gárda, A tordai csata (1944), Az 1956-os Pesti Srácok.

A produkció üzenetét a legszélesebb közönséghez szeretnénk eljuttatni, ezért hagyományőrző programok formájában elvisszük magyar fesztiválokra, rendezvényekre. A befogadó esemény programjába beépülve lejátsszuk a kisfilmeket, és élőszereplős hagyományőrzők segítségével korhű módon bemutatjuk a történelmi időszakot is. A hagyományőrzők a rendezvény látogatói közé vegyülnek, fotózkodásra, beszélgetésekre adva lehetőséget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult Ősök és hősök produkcióval elsőként az ingyenesen látogatható sármelléki II. HANGÁRFESZTIVÁL-on találkozhat a közönség 2021. július 24-25-én. Emellett az ismeretterjesztő történelmi kisfilmeket folyamatosan feltöltjük a Patrióták Youtube-csatornájára is, hiszen a korhű történelmi környezetben játszódó, nemzeti identitást erősítő ismeretterjesztő kisfilmek oktatási segédanyagként is használhatóak.

A Patrióták Youtube-csatornájára felkerülő tíz kisfilm másfél évig készült, és mintegy 280 ember dolgozott rajta. A munkát a koronavírus világjárvány jelentős mértékben megnehezítette. A hiteles történelmi helyszínek kiválasztása, biztosítása érdekében a csapat 1800 km távolságot tett meg, ami során 20 órányi forgatott nyersanyag született, amely 1,44 terrabájt helyet foglal el. A Patrióták célja, hogy az Ősök és hősök folytatásaként a jövőben azokat a további jelentős korszakokat is feldolgozzuk, amelyek most nem fértek be a tíz kisfilm közé.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.