• 2021.06.18.

A sárosi magyarságot Trianon után lefejezték

A sárosi magyarságot Trianon után lefejezték

A sárosi magyarságot Trianon után lefejezték 1024 693 Patrióták

Sáros megye egy abszolút kultúrterület – mondta Domonkos László a Patrióták kiadásában megjelent Pompeji magyar hamuja című könyv bemutatóján. A szerzővel Sárosról és a mű megszületéséről Pataki Tamás író, elnökségi tag beszélgetett a pesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

 

Trianon Sárosban lefejezésszerű volt. Miközben patinás iskoláink közül például a nagyenyedi még ma is működik, a híres eperjesi evangélikus kollégiumot már 1927-ben megszüntették

– szemléltette a magyar élet gyors felszámolását a szerző a kötet június 14-i bemutatóján. A magyar világ gyors felszámolására utal a Pompejivel való párhuzam is a könyv címében.

Pataki Tamás kiemelte, hogy a kötet borítóján az eperjesi Szentháromság-szobor látható, ami eredetileg az eperjesi vésztörvényszék néven elhíresült Caraffa-féle mészárlás emlékműve. A Habsburg-ellenességgel megvádolt majd kegyetlenül kivégzett 24 eperjesi nemes és polgár emléke hosszú évszázadokon át nem merült feledésbe.

Ez volt a korabeli 2006. október 23.

– mondta Domonkos a vésztörvényszékről, ami előrevetítette azt, amit később történt Sárossal, ahol már jóval Trianon előtt kisebbségbe szorult a magyarság.

A szerző a könyv alapjául szolgáló kirándulásról mesélve elmondta, hogy miközben Sárosban már egyetlen élő magyar közösség sincsen, a temetők tele vannak magyar sírokkal.

Az utolsó sárosi magyarok egyike, Csatáry Ágost vitt el minket Eperjesen a temetőbe, ami meghökkentő élmény volt, a régi magyar világ különös sűrítménye

– idézte fel Domonkos László.

Mindenhol jól és otthon éreztük magunkat

– mondta az író, hozzátéve, hogy „óriási megható élmény volt” a ruszinokkal való találkozás a lengyel határhegyvidéken, Felsőkomárnokon.

Még a templomukat is megmutatták

– emlékezett vissza az író a trianoni centenárium évében a Patriótákkal közösen tett sárosi kirándulásra.

Domonkos László könyve, a Pompeji magyar hamuja – adomány fejében – megrendelhető a www.patriotakonyvek.hu oldalon.

Patrióták © 2021. 06. 17.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.