A limanovai csata (1914)

A limanovai csata (1914) 1920 1080 Patrióták
Ősök és hősök produkció

A limanovai csata (1914)

Az ŐSÖK és HŐSÖK produkció következő részében a limanovai csata részleteit ismerhetjük meg.

A Monarchia békeéveit a szarajevói merénylet után a lövészárkok véres valósága váltotta fel: miközben Nyugaton állóháború alakult ki, Keleten az oroszok betörtek az Osztrák-Magyar Monarchia tartományába, Galíciába. Az orosz csapatok nemcsak Krakkót, hanem Magyarország területét is fenyegették.

A legkritikusabb helyzet 1914. december 11-én a lengyel Kárpátokban, Limanovánál alakult ki, ahol a 9. Nádasdy huszárezred harcolt a katonák által rajongásig szeretett Muhr Ottmár ezredes vezetésével.

A Krakkótól délre lévő település környékén az orosz áttörés órák vagy percek kérdése volt. Az ezredesnek nem volt parancsa, villámgyorsan a roham mellett döntött, és bátran szembeszállt hősies katonái élén a túlerővel. A roham visszaadta a reményt az elcsigázott huszárok szemében, és visszaverték az ellenséget. A limanovai győzelemnek köszönhetően az oroszokat sikerült megállítani a Kárpátok külső oldalán, megakadályozva azt, hogy az ellenség áttörése eldöntse az egész háború kimenetelét.

Ez a csata a magyar hősiesség egyik legnagyszerűbb tanúbizonysága volt, egyúttal a lengyel-magyar barátság fontos megerősítése, mivel Limanovánál a Lengyel Légió vállvetve küzdött a magyarokkal.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.