• 2020.03.02.

A kettős mérce máig mérgezi a köztudatot

A kettős mérce máig mérgezi a köztudatot

A kettős mérce máig mérgezi a köztudatot 1024 632 Patrióták

A történelemhamisítás nem tűnt el életünkből, a kommunizmus borzalmait alig ismerik világszerte. Ez elsősorban két ponton mutatkozik meg: kevés országban tiltották be a bolsevista önkényuralmi jelképek használatát, valamint az ENSZ a mai napig nem vizsgálta ki a szovjet kényszermunkatáborok körülményeit. A bolsevizmus bűneiről és jelenleg is tartó hatásairól Bank Barbara és Hajagos Csaba történészek beszélgettek a februári Patrióta Estén.

Sok érdeklődőt vonzott az Elhallgatott vörösterror a Lenin-fiúktól a Munkásőrségig című Patrióta Est a belvárosi Küküllő Székely kocsmában. A beszélgetés két vendégelőadója Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa és Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történésze volt.

„A kommunizmus és képviselőinek egyértelmű célja a történelmi tények megmásítása, elhallgattatása volt, hogy az emberek fejében semmiféle alternatíva ne forduljon meg” – mondta Bank Barbara történész.

Hangsúlyozta, azért nem maradtak fenn hiteles visszaemlékezések, mert a lakosság félt, akár életét kockáztatta az, aki le merte írni a tényeket. Olyan dokumentum sincs, amely jogtalanul elítélt emberek ártatlanságát bizonyítaná. Így csaknem lehetetlen a történésznek egy tényszerű tudományos könyvet megírnia iratok hiányában – fűzte hozzá. Mint ismertette, a kommunista jelképeket – egy-két kivételtől eltekintve – szinte csak Magyarországon tiltották be. Jól látszik, hogy szerte a világban alig-alig ismerik a bolsevizmus bűneit, hiszen az ENSZ máig nem vizsgálta ki a szovjet munkatáborokban, a GULAG-okban történt szörnyűségeket – fűzte hozzá.

Hajagos Csaba történész szerint a kommunizmus áldozatairól való megemlékezés még „gyerekcipőben jár.” Bács-Kiskun megyében a vörösterror háromszáz áldozatának a számos közül mindössze két érintett településen van emléktáblája 2020-ban: Solton és Kalocsán. „Nagyon sok dolgunk lesz még, hogy a vörösterror áldozatairól méltóan emlékezzünk meg. Mint ahogyan a bolsevizmus korszakában, manapság is jelen van a kettős mérce” – mondta a történész.

Hertelendy Gábor / Magyar Patrióták Közössége © 2020. március 3.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.