• 2017.09.20.

Beszámoló Széphalom történelmi emlékhellyé avatásáról

Beszámoló Széphalom történelmi emlékhellyé avatásáról

Beszámoló Széphalom történelmi emlékhellyé avatásáról 150 150 Patrióták

Szép, napos időre ébredtünk szeptember 8-án pénteken. A vénasszonyok nyara verőfényes napsugarakkal melengette a zempléni Széphalmot is, ahová hosszú út megtétele után érkezett a Magyar Patrióták Közössége küldöttsége, hogy részt vegyen a nemrégiben történelmi emlékhellyé nyilvánított Kazinczy-emlékcsarnok mellett felállított sztélé avatásán.

Az utat szegélyező fák levelét már itt-ott megcsípte a reggeli hűvös levegő, de a távolabbi, sötéten zöldellő sátorhegyek még idézték a nyarat, miközben az út mellett emelkedő lankás, napsütötte domboldalakon sorakozó szőlőkben már megkezdődött a szüret. Ilyenkor lehet a leginkább rácsodálkozni, milyen gazdag és gyönyörű ez az ország, a Hazánk. És milyen nagyszerű, történelmet alakító emberek teremtettek ide! Mély gyökerekkel, mint a szőlő, az elme fényével, mint a nap, mely a fürtökben érleli a jövő borának zamatát.

Széphalom Kazinczy Ferenc miatt zarándokhellyé, általa fogalommá vált. Jelenti gyönyörű képekbe öntött nyelvünk letisztult formáját, mint a kiforrt, érett bor. Jelenti a nemzeti irodalmat is, ablakot a világ élvonalába, és a nemzet felemelkedéséért vállalt áldozatot. „Széphalom sírva gyászol Tégedet” – áll a sírkövön, másik oldalán „általad a Haza él.”

Ezt a múlhatatlan örökséget kívánta egyesületünk megörökíteni, amikor pár éve a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) útján javasolta Széphalmot a történelmi emlékhelyek sorába felvenni. Az álom valóra vált: 2016 során végre Kazinczy egykori alkotóhelye is elfoglalhatta méltó helyét a nemzeti és történelmi emlékhelyek sorában.

Az avatási ünnepség Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatójának köszöntőjével kezdődött, utána dr. Hörcsik Richárd térségi országgyűlési képviselő, majd Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mondtak beszédet. A rendezvény hangulatát a sátoraljaújhelyi Hangásznégyes együttes közreműködése emelte. A beszédekből kiderült, hogy az emlékhely kialakításával együtt járó fejlesztési munkák még nem értek véget, így csak most következik a park rendezése.

A Magyar Nyelv Múzeumának modern épülete mellett, Kazinczy gyümölcsösének helyén áll a felavatott emlékmű, amely Zsigmond Attila formatervező művész alkotása. A sztélé, ez a feliratos kőoszlop egységes jelképként minden történelmi emlékhelyen megtalálható. Azonos a szimbolikája és a megformálása, csak a rövid ismertető szövege változik helyszínről helyszínre.

Búcsúzásként, tiszteletünk jeléül a Kazinczy-mauzóleumban elhelyeztük egyesületünk koszorúját. Önteltség nélkül lehettünk elégedettek, teljesítettünk valamit, és tettük ezt Kazinczy szállóigévé vált tanítása jegyében: „Jót s jól!”

B.E.
Magyar Patrióták Közössége
© 2017. szeptember 18.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.