• 2017.09.04.

Hamarosan indul a Regnum Marianum Emlékhely tervezése

Hamarosan indul a Regnum Marianum Emlékhely tervezése

Hamarosan indul a Regnum Marianum Emlékhely tervezése 150 150 Patrióták

Múlt hét csütörtökön a Rákosi-rendszerben lerombolt városligeti Regnum Marianum-templom helyére tervezett emlékhelyről tárgyalt a Városliget Zrt.-vel a Magyar Patrióták Közösségének elnöke. A megbeszélésen a Városliget átalakításáért felelős szervezet képviselői arról tájékoztatták  egyesületünket, hogy miként és várhatóan mikor kezdődik meg az emlékhely tervezése. Egyértelmű választ adtak arra a kérdésre, hogy lesz Regnum Marianum-emlékhely, és az egykori templom földalatti maradványait az épülő mélygarázsok nem érintik majd.

Az egykori templom helyszíne ma út és parkoló

Az egykori templom helyszíne ma út és parkoló

A Magyar Patrióták Közössége nemrégiben levélben fordult Baán László miniszteri biztoshoz annak érdekében, hogy az 1951-ben lerombolt Regnum Marianum-templom eredeti helyszínén létesítendő emlékhely ügyében tájékozódhasson. A Városliget Zrt. részéről Jelinek Balázs projektigazgató és Végvári Tamás tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes 2016. október 27-én fogadta egyesületünk elnökét, Hetzmann Róbertet.

A Liget projekt képviselői a találkozó során arról tájékoztatták egyesületünket, hogy tudomásuk szerint a katolikus egyház az egykori templom újjáépítését nem támogatja. Emiatt  a hajdani Regnum Marianum-templom nem éled újjá, hanem emlékhelyet építenek ki az eredeti helyszínen. Ennek biztosan része lesz egy térszint feletti, jól látható emlékjel, valamint egy felszín alatti állandó kiállításnak helyet adó fedett tér.

Jelinek Balázs (b), Hetzmann Róbert (k) és Végvári Tamás (j)

Jelinek Balázs (b), Hetzmann Róbert (k) és Végvári Tamás (j)

A Regnum Marianum Emlékhely alapkoncepcióját a parktervező készíti elő a Városliget Zrt. iránymutatásai alapján. Ennek során direkt egyeztetéseket fognak kezdeményezni az érintettekkel, nagyszabású fórumok azonban nem várhatók. Az elképzelésnek mindenképpen illeszkednie kell az új Városliget terveihez. Ami az emlékhely funkcióját illeti, a tartalmi kérdések még nyitottak, a tervek szerint ott létesülő állandó kiállítás koncepciójának kialakításában számítanak  egyesületünk támogató munkájára.

Biztossá vált azonban, hogy a 70-es trolibusz nyomvonala – amely nagyrészt az egykori templom hajóján halad keresztül – nem fog változni, így a megépítendő emlékhely a Regnum Marianum alapjainak csak egy részét fogja magában foglalni. Ezzel szemben a Dózsa György útra tervezett mélygarázs nem érinti majd a lerombolt templom földalatti maradványait.

A Regnum Marianum-templom a félkész toronnyal

Az 1951-ben felrobbantott Regnum Marianum-templom

A Városliget átépítéséért felelős szervezet képviselői elmondták, hogy jelenleg az információgyűjtés és az előkészítés zajlik, de az első egyeztetésekre már idén sor kerülhet. A vázlatos elképzelés az emlékhely vonatkozásában 2017 májusára születhet meg, amit a részletes tervezés követ majd. A Regnum Marianum Emlékhely megvalósulása az ütemterv szerint 2018-2020-ig várható, mivel a Néprajzi Múzeum és a Városligeti Színház megépítése is befolyásolja majd az emlékhely környezetét. Ígéretet kaptunk arra, hogy a döntéshozatalba egyesületünket is bevonják.

A Magyar Patrióták Közössége várakozással tekint a remélhetőleg még idén meginduló érdemi egyeztetés és tervezés elébe. Egyesületünk olyan megoldásokat fog támogatni, amelyek méltók a hely szakralitásához és alkalmasak nemzeti múltunk hiteles bemutatására.

Magyar Patrióták Közössége © 2016. november 10.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.