Soroksáron folytatta útját a Wittner Mária-kiállítás

Soroksáron folytatta útját a Wittner Mária-kiállítás 1707 2560 Patrióták
``Készültem az útra``

Soroksáron folytatta útját a Wittner Mária-kiállítás

Mező Gábor újságíró, számos sikerkönyv szerzőjének Terror és hatalomátmentés címmel tartott előadásával a főváros XXIII. kerületében folytatódott a „Készültem az útra” kiállítás vándorútja. A Wittner Máriára emlékező tárlatot Bese Ferenc polgármester nyitotta meg a Táncsics Művelődési Házban, majd Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a kiállítás védnökének beszéde következett, amit Dudás Zoltán olvasott fel.

Március 5-én kedden délután újra megtöltötte a termet az érdeklődő közönség, ezúttal a soroksári Táncsics Művelődési Házban. A megjelenteket Hantosné Jarábik Klára köszöntötte, és kifejezte örömét, hogy második állomásként otthont adhatnak a kiállításnak.

A Patrióták nevében Hetzmann Róbert elnök beszélt, aki köszönetet mondott a település és az intézmény vezetőinek, amiért felvállalják Wittner Mária örökségét. Elmondta, hogy az ’56-os legenda szellemi hagyatéka ma már a nemzet közös örökségét képezi, ennek a megőrzése és átadása ezért minden nemzedék feladata. Az elnök kiemelte: Soroksár fontos helyszín az ’56-os emlékezetpolitika terén, ugyanis itt volt a jutadombi ütközet, a legjelentősebb fegyveres összecsapás a szabadságharc idején.

A kiállítást Bese Ferenc polgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: „Wittner Mária egy volt azok közül, akik 1956-ban bizonyították, hogy képesek elmenni a végsőkig, ha a magyar nemzet szabadságának ügyéről van szó. Tinédzser korától egészen a haláláig elhivatottan dolgozott Magyarországért. Nekünk pedig generációról generációra tovább kell adnunk a nevét, történetét és az általa képviselt értékeket!”

Németh Szilárd kormánybiztos egy másik feladat ellátása miatt csak a rendezvény végére tudott megérkezni, ezért beszédét Dudás Zoltán, a kormánypártok csepeli polgármesterjelöltje olvasta fel. A kiállítás fölött védnökséget vállaló országgyűlési képviselő elmondta: „A Patrióták »Készültem az útra« kiállítása ’56 Hőséhez és Marika nénihez is méltó, tisztelet- és kegyeletteljes alkotás. Külön elismerésem és hálás köszönetem Hetzmann Róbertnek, a Patrióták elnökének, az ügy elindítójának, motorjának, az emlékezés megálmodójának, Hajagos Csaba történész-muzeológusnak, a kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetőjének, a kiállítás szakmai vezetőjének.”

Az est második részében Mező Gábor újságíró – ahogy Németh Szilárd nevezte: a kommunizmusból való kijózanodásunk harcos detoxikálója – következett, aki nagy hatású beszédet mondott az elnyomók máig velünk élő, terhelt örökségéről. A terror és hatalomátmentés című előadás szövegét honlapunkra is feltöltöttük.

A Wittner Mária-emlékkiállítás március 14-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében. A tárlat következő állomása a budapesti Polgárok Háza lesz, ahová március 18-án utaznak a tablók, majd március 20-án szerdán 15 órakor nagyszabású emlékkonferencia veszi kezdetét.

Patrióták
Kép forrása: Mészáros Gábor / Táncsics Képtár

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.