• 2017.10.23.

Kopjafaállítás november 4-én az ártatlanul kivégzett Kristóf László emlékére

Kopjafaállítás november 4-én az ártatlanul kivégzett Kristóf László emlékére

Kopjafaállítás november 4-én az ártatlanul kivégzett Kristóf László emlékére 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége 2017. november 4-én szombaton 11 órai kezdettel a Dunakanyarban, Verőcén emlékezik meg Kristóf László egykori csendőr nyomozó törzsőrmesterről, akit Ságvári Endre illegális kommunista 1944-es letartóztatásában való részvétele miatt az 1956 utáni pártállami terror utolért és kivégeztetett. A máig ismeretlen helyen nyugvó Kristóf László emlékére szülőfalujában, a Vác melletti Verőce református temetőjében kopjafát állítunk. A megemlékezés istentisztelettel kezdődik 11 órakor a református templomban. Ezt követően a közeli temetőben felállítandó kopjafát megáldja Márkus Gábor lelkipásztor, és beszédet mond Dr. Zétényi Zsolt jogász. A megemlékezés Verőce Község Önkormányzatával együttműködésben valósul meg.

Időpont: 2017. november 4. szombat 11 óra
Helyszín: Verőce, református templom (Rákóczi út 41-43.)
Megközelítés: személygépkocsival vagy vonattal
(Ajánlott a 10:07-kor a Nyugati pályaudvarról induló zónázó, amely 10:40-re érkezik)

1944-ben csendőr nyomozók a budai Nagy Béla-cukrászdában illegális kommunistákat igazoltattak, amikor a szélsőséges nézeteiről ismert Ságvári Endre az igazolványa helyett egy pisztolyt rántott elő aktatáskájából, és azonnal tüzelt. Kristóf Lászlót karján találta el, akit ezzel harcképtelenné tett. A fegyveres összetűzésben életét vesztette Pétervári János őrmester, valamint Cselényi Antal rendőrdetektív jogszerű fegyverhasználata következtében maga Ságvári is, akit a pártállam nagy kommunista mártírrá avatott. Noha Ságvári Endre ma terroristának minősülne, még mindig több településünkön utca vagy iskola viseli nevét, dacára a törvényi tiltásnak.

Kristóf László a háború után feleségével anyósához költözött Békés megyébe. Nyugalmát annak köszönhette, hogy tévedésből holtnak nyilvánították, mivel a háború alatt a kórháza bombatalálatot kapott. Az 1956-os forradalom harci cselekményeiben fegyveresen nem vett részt, csupán élelmiszert szállított a fővárosba. 1958-ban egy karhatalmista feljelentette.

Kristóf Lászlót a pártállam 1959. november 28-án koholt vád alapján felakasztotta – Ságvári miatt kellett meghalnia.

Kristóf László holttestét tömegsírba dobták

Kristóf László holttestét tömegsírba dobták

A jogi igazságtétel már megtörtént: a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 2006. március 6-án kelt ítéletével felmentette a háborús bűntett vádja alól, de Kristóf László továbbra is jeltelen sírban nyugszik. A Magyar Patrióták Közössége ezért tavaly elhatározta, hogy Kristóf László emlékére – aki a kötelességteljesítés mintaképe és a kádári megtorlás áldozata – kopjafát állít szülőfalujában, Verőce temetőjében.

Kristóf László a kötelességteljesítés mintaképe és a kádári megtorlás áldozata

Kristóf László a kötelességteljesítés mintaképe és a kádári megtorlás áldozata

A megemlékezés november 4-én szombaton 11 órakor kezdődik néhai Kristóf László hite szerint, református emlékistentisztelettel. Az istentiszteletet követően a templomból átvonulunk a közeli temetőbe, ahol Márkus Gábor lelkipásztor megáldja a kopjafát. A temetőben beszédet mond Dr. Zétényi Zsolt jogász, aki a 2006-os perújrafelvételi eljárás során a jogi képviseletet és a védelmet ellátta. Tavaly könyvet jelentetett meg Ártatlanul, jeltelen sírban címmel, amit egyesületünk 56-os megemlékezésén is bemutatott.

Járuljon hozzá Ön is Kristóf László kopjafájához!

A Magyar Patrióták Közössége szeretné, ha a verőcei temetőben Kristóf László emlékére állítandó kopjafa nemzeti összefogásból, közadakozás erejéből valósulna meg. Kérjük, aki megteheti, járuljon hozzá akár egy kisebb összegű adománnyal Kristóf László kopjafaállításához! A banki átutaláshoz szükséges adatok:

 • Kedvezményezett neve: Magyar Patrióták Közössége
 • Bankszámlaszám: 63200171–11070966
 • Megjegyzésnek írja be: Kopjafa

Nemzetközi számlaszámunk (IBAN): HU12 6320 0171 1107 0966 0000 0000
SWIFT-kód: TAKBHUHB
Számlavezető bank neve: Pannon Takarék Bank Zrt.

Minden felajánlott adományt köszönünk! Az adományok felhasználásáról elszámolást teszünk közzé a rendezvényt követően.

Mindenkit szeretettel várunk!
Közös felelősségünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk!

Magyar Patrióták Közössége © 2017. október 23.

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Tárgy

  Üzenet

  Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.