• 2019.09.03.

Jól sikerült az idei EMI-tábor

Jól sikerült az idei EMI-tábor

Jól sikerült az idei EMI-tábor 150 150 Patrióták

A Patrióták különbuszt indítottak Magyarországról Gyergyóba

Idén augusztus 7–11. között tizenötödik alkalommal rendezték meg az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nemzetpolitikai fesztiváljukat a székelyföldi Gyergyószentmiklóson, ahová színes programok, a magyarság sorskérdéseiről szóló előadások és remek hangulatú koncertek várták a fiatalokat szerte a Kárpát-medencéből. A Magyar Patrióták Közössége az EMI-vel kötött megállapodás értelmében különbuszt indított a táborba Magyarországról.

A hagyományőrzéstől a bulisátorig terjedő kínálattal a nemzetpolitikai témájú előadások iránt fogékony és a kevésbé „beavatott” fiatalokat egyaránt bevonzotta az Erdélyi Magyar Ifjak tábora, amely kezdettől fogva több egy egyszerű fesztiválnál. Célja összefogni az egészséges nemzeti öntudatú, történelmünk, kultúránk, közéleti eseményeink iránt érdeklődő Kárpát-medencei ifjúságot egy lazább nyári rendezvény keretében, összekötve ezáltal az értékek közvetítését a szórakozással. Így volt ez idén is, a 2005 óta minden évben megrendezett EMI-tábor öt napja során színes programkínálattal, neves előadókkal, esténként pedig fergeteges koncertekkel várták a táborozókat.

Omen koncert
Omen koncert
Pászka Lehel lovasíjász
Pászka Lehel lovasíjász

A Gyergyószentmiklós határában, a Gyilkos-tó felé vezető út négyes kilométerkövénél – a Békény lokán – megtartott fesztivál első, szerdai napján délután egy órakor nyitotta meg a tábort Sorbán Örs EMI-elnök, főszervező, valamint Mezei János korábbi és Nagy Zoltán jelenlegi gyergyószentmiklósi polgármester, Szűcs Péter EMI-alelnök és Bíró András Zsolt antropológus. Másnap többek között Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, valamint Gergely István Tiszti, a Csibész Alapítvány vezetője tartottak előadást. Délután az Úz völgyében történteket vitatták meg egy kerekasztal-beszélgetésen, melyen Baliga Csaba aktivista is jelen volt. A magyar nemzetpolitika kihívásairól Boldog István országgyűlési képviselő beszélt. Este az erdélyi közönség is megismerkedhetett a felvidéki Rómeó Vérzik együttessel, majd 22 órától a Zorall koncertje várta a szórakozni vágyókat.

A tábor megnyitója
A tábor megnyitója

Minden este borkóstolóval várta a táborozókat Borbély Zsolt Attila író-publicista egy-egy értékteremtő Kárpát-medencei borász vendégével, így találkozhattunk a Reizer pince (Krasznaterebes), Kaló Imre (Szomolya), Barcza Bálint (Somló), Major Levente (Abasár) és Mados Attila (Bihardiószeg) boraival.

Demkó Attila könyvbemutatója
Demkó Attila könyvbemutatója

Augusztus 9-én pénteken az előadósátorban elsőként Demkó Attila, a nagysikerű Máglyatűz szerzője tartott könyvbemutatót, amit Domonkos László író Rongyos Gárdáról szóló előadása követett. Gulyás László történész Kárpátalja 1939-es felszabadítását, míg Dr. Makkai Béla történész a dualizmus korának felemás horvát-magyar viszonyát ismertette hallgatóságával. Eközben az EMI-sátorban Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke bemutatta az idén öt éves egyesület munkáját.

Hetzmann Róbert (Patrióták) és Sorbán Attila Örs (EMI)
Hetzmann Róbert (Patrióták) és Sorbán Attila Örs (EMI)

Szombaton a koholt vádak alapján bebörtönzött székely fiúk ügyéről: a Beke-Szőcs perről, valamint Babucs Zoltán Felvidék hazatéréséről írt könyvéről lehetett többet megtudni az előadósátorban. Az EMI-sátorban Szűcs Péter EMI-alelnök és Hetzmann Róbert, a Patrióták vezetője a nemzetpolitika és az ifjúság kapcsolatáról beszélgetett. Délután az EMI-táborok elmaradhatatlan fellépője, Raffay Ernő tanár úr mutatta be 1919 Erdélyét, majd 16 órakor megkezdődött a nagyszínpadon Kövér László előadása. A házelnök – utalva a globalizációs kihívásokra – a magyarság demográfiai kérdéseinek alapvető fontosságát hangsúlyozta. Este a Romer együttese szórakoztatta a népes közönséget.

Kövér László előadása
Kövér László előadása

A vasárnap hagyományosan az EMI-tábor utolsó, bensőségesebb hangulatú napja. Délelőtt a fesztivál hazatérő régi vendége, Wittner Mária tolmácsolta ’56 üzenetét. A romániai érettségi rendszer által diszkriminált erdélyi magyar fiatalok ügyéről Árus Zsolt, a Székely Figyelő elnöke, valamint Kulcsár-Terza József bukaresti parlamenti képviselő beszélt. A hagyományőrző programok, hadi bemutatók és egyéb érdekfeszítő előadások végeztével az Örökség, majd a Hungarica zenekarok koncertjei követték egymást. Éjfélkor elérkezett az EMI-tábor legmeghatóbb pillanata, a táborzáró: a fiatalok összegyűltek a tábor területén rakott nagy máglyánál, és elénekelték a magyar és a székely himnuszokat.

Táborzáró máglyatűz
Táborzáró máglyatűz

A Magyar Patrióták Közössége csapatát örömmel tölti el, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett egyedülállóan értékes, a magyarság sorskérdéseire összpontosító, közösségépítő fesztivál részese lehetett. Az EMI-tábor olyan kincs, amire jobban oda kell figyelnie az anyaországnak, hiszen ennek a fiatal tömegekhez is szólni képes műhelynek a továbbfejlesztése nemzetstratégiai érdekünk.

Fényképek: EMI
Magyar Patrióták Közössége © 2019. augusztus 22.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.