• 2017.09.03.

Szorosabb együttműködés a csángószervezetekkel

Szorosabb együttműködés a csángószervezetekkel

Szorosabb együttműködés a csángószervezetekkel 150 150 Patrióták

A Magyar Patrióták Közössége képviselői és a moldvai csángók magyar nyelvű oktatását segítő szervezetek vezetői találkoztak Budapesten annak érdekében, hogy megerősítsék együttműködésüket. Mostantól egyesületünk hivatalosan is részt vesz a keresztszülő-programban, amelynek lényege, hogy egy csángó gyermek magyar nyelven történő taníttatásának költségeit magunkra vállaltuk. Egyesületünk jelképes keresztlánya Virág Erika, aki az Erdély és Moldva határán fekvő Kostelek faluban lakik.

Találkozás a KEMCSE és az AMMOA vezetőivel

Balról: Hetzmann Róbert, Dr. Legeza László, Pákozdi Judit, Szeleczky Tünde

A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítványt (AMMOA) Dr. Legeza László elnök, míg a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet (KEMCSE) Pákozdi Judit elnökasszony képviselte. A Magyar Patrióták Közössége részéről a tanácskozáson Hetzmann Róbert elnök és Szeleczky Tünde keresztszülőségért felelős kapcsolattartónk vett részt. A találkozó során mindkét fél részéről megfogalmazódott a stratégiai együttműködés igénye.

A megbeszélésen a keresztszülőségen kívül szó esett a Magyar Patrióták Közössége jövőbeni, Moldvát érintő terveiről is. Egyesületünk 2016-ban Moldva magyar vonatkozású középkori emlékeit szeretné kutatni, különös tekintettel Tatrosra, ahol a XV. század első felében a híres – eredetileg a Szerémségben íródott – Huszita Bibliát kiadták. Emellett a Patrióták tervei között szerepel a moldvai magyarok tárgyi kultúrájának dokumentálása, ugyanis ezen a téren jelenleg nagyobb szükség van értékmentésre.

A csángó szervezetek és a Magyar Patrióták Közössége a jövőben együttműködnek céljaik megvalósítása érdekében, hiszen a közös munka révén ezek a szervezetek nem kiütik, hanem éppen erősítik egymást. A felek ezért hamarosan újra találkozni fognak együttműködési megállapodás megkötése érdekében.

Keresztgyermekünk szeptemberi levele

Keresztgyermekünk szeptemberi levele

Egyesületünk keresztgyermeke, a nyolc esztendős Virág Erika egy színmagyar faluban, a Gyimesekhez tartozó Kosteleken él. A Kárpátokban található Kostelek 1920 előtt, valamint 1940 és 1944 között Magyarország része volt, a második világháború után azonban Hargita megyéből kiszakították és a moldvai románajkú Ágas községhez csatolták. Bár a gyermekek szinte mind magyar anyanyelvűek, jelenleg a falu egyetlen, román iskolájába járnak. Magyar nyelvi oktatásuk a KEMCSE és az AMMOA támogatásával, a Romániai Magyar Pedagógusszövetség által működtetett moldvai magyar oktatási program keretében biztosított.

A Magyar Patrióták Közössége 2015 nyarán járt Kosteleken. Ekkor – amellett, hogy felkerestük és dokumentáltuk a környék műemlékeit és történelmi nevezetességeit – sikerült keresztgyermekünkkel, Virág Erikával és családjával megismerkednünk és barátságot kötnünk. Bízunk benne, hogy a Patrióták és Kostelek közötti kapcsolat még sokáig virágozni fog. (Kosteleki látogatásunkról itt tekintheti meg beszámolónkat!)

Magyar Patrióták Közössége © 2015. október 20.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.