• 2017.08.20.

Egymillió forint Magyarberkesz közösségi házára

Egymillió forint Magyarberkesz közösségi házára

Egymillió forint Magyarberkesz közösségi házára 150 150 Patrióták

2017. március 31-ével lezárul a magyarberkeszi közösségi ház létrehozásáért indított adománygyűjtési kezdeményezésünk. A januárban megtartott jótékonysági est bevételei és a bankszámlánkra érkezett támogatások együttesen már megközelítik az egymillió forintot. Bár a gyűjtés még nem zárult le, a Magyar Patrióták Közössége már döntött arról, hogy saját forrásaiból kikerekíti az összeget és egymillió forintot ad át a helyi református közösségnek.

Küldöttségünk március 19-én az észak-erdélyi Magyarberkeszen járt, részt vett a református istentiszteleten, majd alaposan megtekintette a volt felekezeti iskola épületét, amelyből a gyülekezet az egész Kővárvidék számára magyar házat kíván létrehozni. A százötven éves épület falai és tetőszerkezete jó állapotú, de a házon évtizedeken át keresztülfolyt csapadékvíz miatt a pince boltozata egy helyen beszakadt. A csapadékvíz elvezetését már megoldották, első lépésben a boltozatot kívánják helyreállítani. Ha minden a tervek szerint alakul, az egyesületünk tagjai és támogatói által nyújtott adományból ezt a munkát fogják elsőként elvégezni.

Kovács Péter Zoltán lelkész elmondta, hogy az épületet eredeti állapotában szeretnék helyreállítani, de célszerűségi okokból szükség lehet kisebb-nagyobb változtatásokra. Jó lenne, ha a Magyar Ház már idén megkezdhetné szolgálatát, mivel nyáron indul a szomszédos telken álló középkori templom régészeti feltárása, így a gyülekezet egy időre kiszorul az ódon falak közül. A kommunista rendszerben államosított épületben román oktatási intézmény működött, a gyülekezet két évvel ezelőtt igényelte vissza az elvett ingatlant. A Magyar Patrióták Közössége tavaly novemberben hozott döntést arról, hogy szokásos magyar kultúra napi jótékonysági rendezvényével 2017-ben Magyarberkesz Magyar Házának létrehozását fogja támogatni, mivel ez a helyi kezdeményezés hozzájárul a magyar közösség megmaradásához és értékeinek megőrzéséhez, gyarapításához.

Magyar Patrióták Közössége © 2017. március 22.

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Tárgy

    Üzenet

    Az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és elfogadom.